A 4iG digitalizálta a Visegrádi Királyi Palotát

A múlt hét végén bemutatott fejlesztésnek köszönhetően virtuális túrán járhatjuk be otthonunkból a a történelmi emlékhelyet.

A 4iG Nyrt. bejelentette, hogy a Mensor3D üzletága a Visegrádi Mátyás Király Múzeummal együttműködésben újabb nagyszabású digitalizációs projektet adott át.

A legkorszerűbb 3D lézerszkenner technológiának köszönhetően a Visegrádi Királyi Palota mind a négy szintje, udvarai, kertjei, gótikus és reneszánsz díszkútjai, szobrai és termei az Anjou-kőtártól a palotafürdőig az interneten bárki számára hozzáférhetővé válnak. Az ingyenes virtuális sétára szombattól a Mátyás Király Múzeum vagy a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján keresztül nyílik lehetőség (közvetlen link).

„A 4iG elkötelezett kulturális értékeink megőrzése iránt. Társaságunk a Mensor3D üzletágán keresztül folyamatosan keresi a kapcsolódásokat az örökségvédelem és a digitalizáció között. Célunk, hogy 21. századi tudást adhassunk át a múzeumoknak, illetve a kulturális értékeink felfedezésében új élményt nyújthassuk a látogatóknak” – mondta Fehér András, a 4iG Mensor3D üzletfejlesztésért felelős igazgatója. A szakember kiemelte, hogy „most először, itt tekintheti meg a nagyközönség Anjou-kori struccos kút 3D modelljét és Szakál Ernő eredeti rekonstrukciós terveit is”.

A történeti emlékek – különösen az olyan szimbolikus erővel rendelkező műemlékek, mint a Visegrádi Királyi Palota megőrzése – értékteremtő feladat és kihívás. A középkori Visegrád kutatásában, rekonstrukciójában és bemutatásában új lehetőségeket kínál a digitalizáció. A 4iG a legmodernebb 3D lézerszkenner-technológiával létrehozta és digitálisan is hozzáférhetővé tette a Visegrádi Királyi Palota virtuálisan rekonstruált mását. A közös munka egyik kiemelkedő eredményeként a világ kulturális örökségének megőrzésére és bemutatására létrehozott CyArk alapítvány felvette a Visegrádi Királyi Palotát a kiemelkedően fontos emlékek 500-as listájára. A fejlesztők meggyőződése, hogy a virtuális séta után még többen kapnak majd kedvet, hogy személyesen is felkeressék a magyar királyok palotáját.

A 4iG Mensor3D és a Mátyás Király Múzeum együttműködésében korábban, K+F projektek keretében több olyan munka készült, amelyeket immár a nagyközönség is megtekinthet. Ezek közül kiemelkedik az Anjou-kori díszkút, illetve kályha 3D modellje. A 4iG Mensor3D a Magyar Nemzeti Múzeummal partnerségben valósította meg a Seuso-kincs – Pannónia fénye 3D virtuális kiállítást is, amely sok érdeklődőt vonzott. A látogatók az ingyenes online tárlaton a lézerszkennelt és nagy felbontással digitalizált tárgyakat sohasem látott közelségből, 3D-ben tekinthetik meg.

Azóta történt

Előzmények