Újra rekordot döntött a 4iG

Mind az árbevétel, mind a jövedelmezőség kiváló eredményeket mutat.

A 4iG Nyrt. ma reggel a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétette a 2022-es üzleti év negyedik negyedévéről szóló gyorsjelentését.

Hirdetés

A teljes évet is értékelő jelentésben kiemelik hogy a vállalat a megvalósított növekedési stratégiájának köszönhetően technológiai-infokommunikációs szolgáltatóvá fejlődött, és Magyarország mellett a Nyugat-Balkán egyik meghatározó telekommunikációs szereplőjévé vált. Megállapítják, hogy a 4iG transzformációja jelentősen hozzájárult a bevételek és a vállalatcsoport jövedelemtermelő képességének ugrásszerű növekedéséhez és új rekordok eléréséhez.

A közzétett adatok szerint 2022-ben az IFRS szerinti konszolidált értékesítés nettó árbevétele 277,3 milliárd forint volt, ami 196 százalékkal magasabb a 2021. évinél. A cégcsoport EBITDA-ja meghaladta a 72 milliárd forintot, ami 491 százalékos növekedés az előző évihez képest. Az EBITDA-marzs a telekommunikációs szektor esetében kimagasló, 33,3 százalék volt, az EBITDA-arányos működési cash-flow a teljes csoportra vetítve 43,8 százalékot tett ki.

A csoport bevételeinek 72%-át, míg az EBITDA 90%-át a távközlési szegmensben működő leányvállalatok biztosították.

Kijelentik, hogy a digitalizáció mellett a cégcsoport működési fókuszának kiszélesítése a távközlési szegmensre, a bevételek és jövedelmezőség átalakulása, továbbá az év során kötött stratégiai partnerségek – Rheinmetall, magyar állam – szilárd alapot biztosítanak a 4iG jövőbeli sikeres működéséhez. A Vodafone Magyarország megvásárlásával a 4iG a második legnagyobb telekommunikációs cégcsoporttá vált Magyarországon, ugyanakkor tovább bővítette kompetenciáit az informatika és az űripar területén.

A jelentésben közlik, hogy a cégcsoport tárgyidőszaki 21 milliárd Ft-os negatív adózott eredménye nem tükrözi a társaság valós működési teljesítményét, azok többségében az elmúlt évi akvizíciókhoz köthető egyszeri tételekből, vagy egyéb pénzkiáramlással nem járó értékcsökkenési leírásokból származnak. Ennek megfelelően a társaság 31,6 milliárd Ft-os pozitív működési cash-flow-val zárta az évet.

Azóta történt

Előzmények