Melyik szolgáltatónál leggyorsabb a mobilnet?

Presztízsharcba keveredett egymással a T-Mobile és a Vodafone: mindkét mobilszolgáltató azt állítja, hogy övé Magyarország leggyorsabb mobilinternetes hálózata. A vita hevessége azt mutatja, hogy az üzenetnek komoly marketingértéke van annak ellenére is, hogy az a szolgáltatás összetett volta miatt szakmailag nem igazán értelmezhető, és a felhasználók számára sem jelent semmiféle garanciát. A két operátor kölcsönösen kétségbe vonja a másik méréseinek hitelességét, a T-Mobile pedig – amint ma kiderült – a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) is bepanaszolta a riválisát azért, mert az a reklámjaiban is a leggyorsabbként hirdeti adatátviteli hálózatát.

A vita arról folyik, hogy általában melyik mobilinternetes hálózaton lehet gyorsabban internetezni az országban (A Telenor ebbe a vitába láthatóan nem kíván vagy nem tud beleszólni). A Vodafone a múlt héten egy német távközlési tanácsadó cég méréseire hivatkozva állította, hogy az övén. A P3 Communications szakemberei tavaly novemberben több mint 2500 mérést végeztek el nyolc hazai nagyvárosban és az azokhoz vezető főutak mentén mindhárom szolgáltató hálózatán, és ezek alapján állapították meg – és erről egy tanúsítványt is kiállítottak –, hogy a 3G-vel lefedett területeken a Vodafone GSM/UMTS-hálózatán érhető el a legnagyobb le- és feltöltési sebesség, és a böngészés (a weboldalak betöltődése) is itt a leggyorsabb. A mérések alapján az átlagos weboldal-betöltési idő és az átlagos válaszidő éppen feleannyi a Vodafone hálózatán, mint a piac többi szereplőjénél – írták.

Mobilinternet-piaci részesedések az aktív előfizetések alapján (Forrás: NMHH, 2010. december)
Mobilinternet-piaci részesedések az aktív előfizetések alapján (Forrás: NMHH, 2010. december)

A sávszélességmérés elvégzésére a megbízást a Vodafone adta, ami kétséget ébreszthet annak függetlenségével kapcsolatban. Tény ugyanakkor, hogy a P3 – ugyancsak a piros szolgáltató megrendelésére – már tavaly tavasszal is tesztelte a hazai mobilinternetes hálózatokat, és akkor a fenti három kategória közül még csak kettőben hozta ki győztesnek az ügyfelét, mely a leggyorsabb letöltési sebesség címet akkor nem kapta meg. A német szakemberek sem konkrét számadatokat, sem az akkor győztes rivális nevét nem hozzák nyilvánosságra.

Az igazság odaát van

A T-Mobile saját igazának alátámasztására egy másik mérést citál, azt, melyet a hazai mobilszolgáltatók a 229/2008. (IX.12.) kormányrendelet szerinti, szolgáltatásminőségre vonatkozó éves adatszolgáltatáshoz végeznek el. A cég azt mondja, hogy ennek a módszertanát a három hazai szereplő közösen dolgozta ki és fogadta el, ezért az így mért adatok tekinthetők a legobjektívebbek és egyben egymással összevethetőek. Az évenkénti méréseket a szolgáltatók maguk végzik el saját mobil-adathálózatukra vonatkozóan, és az összegzett adatokat megküldik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH), valamint a saját honlapjukon is közzéteszik azokat.

A hatósághoz benyújtott – tavalyi évre vonatkozó – adatok alapján valóban a T-Mobile sávszélességértékei a legjobbak. A vállalat 3G-adathálózata jellemzően 2453 kbps letöltési és 818 kbps feltöltési sebességet biztosít, míg a Vodafone 1415/381 kbps, a Telenor pedig 780/211 kbps teljesített értékeket mért a saját hálózatán.

„A legújabb eredmények különösen érdekesek annak tükrében, hogy meglepetésünkre egyik versenytársunk a hirdetéseiben igyekszik magához kötni a leggyorsabb mobil-adathálózat minősítést. Meggyőződésem, hogy az ügyfelek tájékoztatása csak iparágon belüli, egységes, konszenzusos mérések alapján lehet pontos és hiteles. Az általunk hivatkozott és a T-Mobile elsőségét bizonyító mérés ilyen” – érvelt cége igaza mellett Király István, a Magyar Telekom marketing vezérigazgató-helyettese.

A Vodafone erre azt mondja: egy független szervezet eredményei hitelesebbek, mint a szolgáltatók saját mérései. Suba János, a Vodafone Magyarország kommunikációs igazgatója a lapunkhoz eljuttatott válaszában azt írta: „Konkurensünk egy olyan mérésre hivatkozik, amelyet ugyan egységes módszertan alapján, de különböző személyek, eltérő helyeken és időpontokban mértek. Kimaradt az érvelésükből az a tény is, hogy ezt az évenkénti mérést a három szolgáltató munkatársai saját maguk végzik el saját mobil-adathálózatukra vonatkozóan, és az összegzett adatokat küldik meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak.”

Az ügyben megkerestük az eddig hallgató Telenort is, a cég azonban most sem kívánta kommentálni a leggyorsabb adathálózatról folytatott vitát.

Garantált elsőség

A vita mostanra a GVH elé került, ám kérdés, hogy a hatóság a rendelkezésre álló adatok alapján állást tud-e majd foglalni az ügyben. A T-Mobile mindenesetre egy dologban egészen biztosan győzött már: a mobilinternet-szolgáltatás garantált sebessége le- és feltöltési irányban évek óta e szolgáltatónál a legmagasabb (2 Mbps/800 kbps). E mutatónak fontos ügyfélvonzó ereje van – és alighanem sokkal hasznosabb a felhasználók szempontjából, mint az, hogy kié a „leggyorsabb hálózat” cím –, hiszen bizalmat kelt a távközlési vállalat iránt, ha a hirdetett maximum és a minimálisan garantált értékek között nem tátong széles szakadék. A Vodafone (150/40 kbps) és a Telenor (120/40 kbps) e tekintetben riasztóan túlbiztosítja magát.

A Vodafone széles sávú mobilinternetes hálózata egyébként jelenleg az ország 663 településén érhető el, a Telenor 649 települést fed le, a T-Mobile pedig 463 településre vitte el eddig a 3G-t. Mindhárom szolgáltató dolgozik már a következő generációs, jóval nagyobb sávszélességet biztosító infrastruktúrája kiépítésén – vagy a fejlesztés előkészítésén –, és több tíz milliárd forintot tervez költeni e célra.

Azóta történt

  • Mobilinternettel újít a TV2

    A kereskedelmi csatorna a Vodafone mobilinternet-szolgáltatását értékesíti majd saját márkaneve alatt.

  • A gyengébb számokkal is elégedett a Magyar Telekom

    Csökkent az árbevétel, a negyedik negyedévben befizetett különadó viszont az éves mérlegen nem rontott húsba vágóan.

  • Hiba miatt volt leggyorsabb a Vodafone

    Az Index 3G-túrája során a tesztre kapott kártyával szokatlanul jó értékeket mértek. A szolgáltató azt mondja, egy hálózati eszköz rossz működése a magyarázat.

Előzmények