Tervezz otthon 3D-ben, mi legyártjuk neked!

Hirdetés

Érdekes szolgáltatással jelentkezett a minap egy, a Philips támogatásával szárnyait bontogató holland vállalkozás. A Shapeways építészek, művészek, designerek vagy éppen lelkes amatőrök által számítógépen készített 3D-s modellek legyártását vállalja, nem ipari mennyiségben, hanem inkább csak mutatóba. Azért, hogy a tervezők ne csak a monitoron láthassák munkájuk eredményét, de a kezükbe is foghassák azt, tapinthassák a poligonokat.

A regisztrált felhasználónak csak fel kell töltenie a tervet egy támogatott formátumban (jelenleg STL, Collada, X3D), és tíz munkanapon belül megkapja annak fizikai mását. A prototípus háromdimenziós nyomtatással készül. Az ilyen nyomtatók ma még rendkívül drágák, otthoni felhasználásra gyakorlatilag megfizethetetlenek, de egy-egy nyomat ára mégsem csillagászati – erre alapoz a vállalkozás üzleti modellje is.

Egyelőre háromféle, eltérő nyomtatási technológiával formázott anyagból lehet rendelni egyszínű (illetve átlátszó) nyomatokat, de dolgoznak már a színes gyártás vagy a fémmegformálás bevezetésén is. Egy-egy prototípus átlagosan 50-150 amerikai dollárba kerül.

A vállalkozás – hogy a dolog ne legyen olyan szimpla – egy közösségi hálót is ráhúzott a bizniszre. Ide a 3D-modelleket tervező ügyfeleket várják, akik aztán értékelhetik egymás munkáit, tapasztalatokat, ötleteket cserélhetnek. Mivel a szolgáltatás egyelőre béta-állapotú (ahogy az egy valamirevaló webkettesnél [?] kötelező), ráadásul nem is teljesen publikus béta, nem automatikus a regisztráció: aki kitölti a jelentkezési űrlapot, várólistára kerül.

Azóta történt

Előzmények