Hirdetés

3D-adást tesztel az Antenna Hungária

Az országos földfelszíni digitális televíziós (DVB-T) hálózatokat üzemeltető Antenna Hungária és a szemüveg nélkül nézhető 3D-s LCD képernyőhöz szoftvert fejlesztő iPONT Kft. nemrég közös tesztet indított, amely több szempontból is sikerrel zárult. Az Antenna Hungária laboratóriumában végzett próba során 3D-videoanyagot vittek át szabványos digitális földfelszíni televíziós platformon, a „sugárzott” felvételt pedig az iPONT 3D-szoftvere segítségével speciális szemüveg nélkül lehetett élőben nézni egy LCD-képernyőn.

Autosztereoszkópikus (3D szemüveg nélküli) megjelenítés: egy mikrolencséket vagy takarósávokat tartalmazó szűrőlap kerül a megjelenítő elé. Minden lencse vagy sáv átfed néhány képpontot, és különböző irányba téríti el a fényt vagy tesz láthatóvá a két szem részére más-más képpontokat.

side-by-side technika: a jobb és a bal szemhez tartozó nézetek képeit egymás mellé helyezve viszik át nagy felbontású televíziós csatornán. A jobb és a bal nézetet a megjelenítés helyén választják szét, hogy a néző jobb és bal szemébe már csak a megfelelő nézet képe kerüljön.

A kódolást, modulációt, dekódolást, megjelenítést magába foglaló átviteli lánc hibamentesen működött a teszt során. A videotartalom képformátuma FullHD (1920x1080) 50i, átvitel adatsebessége pedig 8 megabit/s volt. Az autosztereoszkópikus 3D-technológia digitális televíziós alkalmazására Magyarországon még nem volt példa, sőt ez világviszonylatban is úttörő kezdeményezésnek számít.

„Világsiker lehet a most tesztelt élő, szemüveg nélküli 3DTV, hiszen ma még csak a szemüveges verzióra fókuszálnak a műsorszórók és a nagy gyártók” – értékelte az eredményeket Korcsok Zoltán, az iPONT Kft. ügyvezetője, aki szerint intenzív fejlesztéssel belátható időn belül a fogyasztók számára is elérhetővé válhat az úttörő megoldás, amely később a globális piacon is sikertermékké válhat.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények