3200 főt bocsát el a Lenovo

10,7 milliárd dolláros forgalmat bonyolított a Lenovo az első pénzügyi negyedévének zárásáig, amely 2015. június 30-ig tartott. Ez három százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest.

A vállalat PC üzletágának globális részesedése 20,6 százalékos rekord magas értéken zárt, emellett az Amerikai Egyesült Államokban soha nem látott, 13 százalékot ért el az eladott Lenovo gépek aránya. A nyereség ennek ellenére 52 százalékkal elmarad a tavalyitól, 105 millió dollárral csökkent, az előző negyedévhez képest ez 5 százalékos gyengülés. A mobilpiac jól pörgött, miután a Lenovo elhagyta a szolgáltatóhoz kötött értékesítési rendszert, így a globális összesítésben 68 százalékos növekedést ért el (Kína kivételével).


(forrás: Lenovo) [+]

A növekedés ellenére a várakozásokat jelentősen alulmúló nyereséghányad miatt a gyártó megszorításokat jelentett be. A vezérigazgató nyílt levelet küldött az alkalmazottaknak, amiben arról tájékoztatja őket, hogy kínában 3200 főtől kell megválniuk, ami a teljes létszám közel 5 százalékát, a nem termelési osztályokon dolgozók között pedig 10 százalékos leépítést jelent.

A költségcsökkentéssel várhatóan 650 millió dollárt takarítanak meg fél év alatt, éves szinten azonban 1,35 milliárd is lehet a spórolás. Átalakítják a mobilos üzletágat, szűkítik a portfóliót, rövidebbre fogják az életciklust, de közelebb hozzák a Motorolát és a Lenovót. Mindeközben a fókuszt a vállalati ügyfelek és megoldások felé fordítják, illetve megpróbálják elérni a PC üzletágban a 30 százalékos részesedést.

A vezető további információkat a közvetlen felettesek révén kommunikál az elkövetkezendő hetek folyamán. Bejelentette, hogy a változtatásokat amint lehet, meg kell lépni. Bár mindenki keményen dolgozik, a hosszú távú célok elérése érdekében nem lehet csak könnyű döntéseket hozni – áll a levélben.

Azóta történt

Előzmények