20 évig figyelik majd a Snapchatet

Megegyezéssel zárult az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) által a Snapchat ellen folytatott eljárás. A vizsgálat egyrészt azért indult, mert az FTC szerint a népszerű üzenetküldő szolgáltatásban az üzenetek a cég állításával ellentétben olvasás után nem tűntek el örökre – egyrészt már korábban kiderült, hogy az alkalmazáson keresztül küldött üzenetek és képek nem törlődnek végérvényesen és némi hozzáértéssel visszaállíthatóak, másrészt pedig számos módon lehet rögzíteni a tartalmat későbbi újrafelhasználásra (képernyőfotó, külső alkalmazások).

Hirdetés

A másik ok az a biztonsági botrány volt, melynek során idén januárban egy, a Snapchat biztonságtechnikai kérdésekben nemtörődöm hozzáállását megelégelő hacker végül felrúgta az etikus hackelés irányelveit, és nyilvánosságra hozott egy, a vállalat által már hónapok óta ismert hiba kihasználásával megszerzett, 4,5 millió felhasználó adatait tartalmazó adatbázist. Az FTC a cég adatgyűjtési gyakorlatát is kifogásolta, az üzenetküldő alkalmazás ugyanis értesítés és külön engedély nélkül gyűjtött különböző információkat a felhasználókról, például geolokációs adatokat.

A most született megállapodás értelmében a Snapchatnek a jövőben tartózkodnia kell a felhasználók félrevezetésétől a szolgáltatás valós képességeit illetően, és a cég elindít egy átfogó adatvédelmi programot, amit egy független fél a következő 20 évben felügyelni fog. A Snapchat a megegyezést bejelentő blogbejegyzésében meglehetősen finoman fogalmaz, és az elkövetett hibákat a cég fiatal korára vezeti vissza. „Miközben az építkezésre koncentráltunk, néhány dolog nem kapta meg a szükséges figyelmet. Az egyik ilyen a Snapchat közösségével való kommunikáció volt.” – olvasható a bejegyzésben.

Azóta történt

Előzmények

  • A Snapchat hibája az iPhone-ok megbénulását okozhatja

    Egy spanyol szakember a hackerekkel szemben roppant ellenséges vállalkozást már meg sem kereste, amikor egy súlyos sebezhetőséget akart bemutatni.

  • A Snapchat bocsánatot kért

    Kemény, az etikus hackelés utolsó lépcsőfokának számító akcióra volt szükség ahhoz, hogy a cég végre tényleges javításokat alkalmazzon, illetve megkövesse felhasználóit.

  • 2014 első nagy biztonsági botránya

    Egy hacker elégedetlen volt a Snapchat lépéseivel, ezért nyilvánosságra hozta a megszerzett adatbázist.