Az Ericsson szerint 2016-ra a tízszeresére nő a mobiladat-forgalom

A forgalmi adatokról és a piaci helyzetről szóló friss jelentésében az Ericsson a mobiladat-forgalom tízszeres növekedését jósolja 2016-ra. A riport a világ minden régióját lefedő élő Ericsson hálózatokban begyűjtött adatok alapján készült, többéves mérések eredményeként.

„Az Ericsson számtalan mérést végez, hogy nyomon kövesse a hálózatba kapcsolt társadalom fejlődését, ezeket az eredményeket aztán termékeink és a hálózatok hatékony tervezéséhez használjuk fel” – fogalmazott Johan Wibergh, az Ericsson hálózatokért felelős üzletágának vezetője. „Mostani jelentésünk pillanatképeket mutat arról, hogyan használják ki az emberek és a vállalatok a mobilitás, a széles sáv és a felhő előnyeit.”

A jelentés szerint a mobil széles sávú előfizetések száma 2016-ra megközelítheti az 5 milliárdot, a 2011 végére várható 900 millió után. Ez évente 60 százalékos növekedést jelent, követve az okostelefon-felhasználók által generált adatforgalom dinamikus növekedését. Az okostelefonok teljes forgalma 2011 során várhatóan megháromszorozódik.

Mobil előfizetések penetrációja százalékos értékekkel kifejezve
Mobil-előfizetések penetrációja százalékos értékekkel kifejezve

Az egyre több eszköz által támogatott internetelérés továbbra is vezető szerepet játszik a mobilforgalom robbanásszerű fejlődésében. Az adatforgalom 2016-ig várhatóan évente 60 százalékkal növekszik majd, amit elsősorban a videótartalmak generálnak.

Lakossági és területi lefedettség (2010 és 2016-os előrejelzés)
Lakossági és területi lefedettség (2010 és 2016-os előrejelzés) [+]

2016-ra a világ népességének több mint 30 százaléka az 1000 fő/négyzetkilométer népsűrűséget meghaladó nagyvárosi és városi régiókban él majd. Ezek a területek a Föld teljes területének kevesebb mint 1 százalékát teszik ki, mégis itt bonyolítják majd a globális mobilforgalom 60 százalékát.

Számokban

Az Ericsson szerint 2016-ra tízszeresére nő a világ mobil adatforgalma – a fejlődést elsősorban a videótartalmak generálják

A mobil széles sávú előfizetések száma egy év alatt 60 százalékkal növekedett, öt éven belül pedig a jelenlegi 900 millióról közel 5 milliárdra emelkedhet

2016-ra a mobil forgalom körülbelül 60 százalékát a Föld területének kevesebb mint 1 százalékán élők generálják

A mobil széles sáv, az újabb okostelefonok megjelenése és az alkalmazások terjedése továbbra is fontos szerepet játszik majd az adatforgalom generálásában. Ugyanakkor minden térségben nagy lendülettel terjed az okostelefonok használata. Az Ericsson várakozásai szerint a fejlett okostelefonok által generált forgalom 2016-ra a 12-szeresére növekszik, így nagyjából eléri a mobilszámítógépeken bonyolított forgalom szintjét.

Az Ericsson több mint 180 országban több mint ezer hálózatot támogat, így megfelelő bázissal rendelkezik a mobilhang- és -adatátviteli mennyiségek reprezentatív méréséhez, átfogó képet adva a világ teljes 2G-, 3G- és 4G-adatforgalmáról.

Előfizetések száma régiók szerint (2011 Q3)
Előfizetések száma régiók szerint (2011 Q3) [+]

Azóta történt

Előzmények