2009. március 24.

Suw Charman-Anderson kezdeményezésére első alkalommal ünneplik meg az Ada Lovelace Napot. Augusta Ada King (sz. Byron) Lovelace grófnő (1815–1852) főként arról ismert, hogy leírást készített a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez. Egyesek szerint a géphez készült programokat is ő írta, így az első programozónak tekinthető, de hozzájárulásának mértéke vitatott.

Az Ada Lovelace Day honlapja itt található meg.

Ada Lovelace
Ada Lovelace


Azóta történt

  • 1752. július 7.

    Lyonban megszületett Joseph Marie Jacquard, akinek 1805-re elkészült találmánya, a bonyolult, nagy mintaelemű szövés mintavezérlésének automatizálása forradalmasította a szövésnek ezt a területét, s az általa alkalmazott lyukkártyás vezérlést alkalmazta a 19. század második felében Charles Babbage, később pedig Herman Hollerith, amikor az 1890. évi USA-beli népszámlálás eredményeinek feldolgozására fejlesztett gépet, majd a módszer később világszerte elterjedt az adatfeldolgozásban.

  • 1785. szeptember 23.

    Megszületett Per Georg Scheutz svéd jogász, nyomdász, újságíró, műfordító és feltaláló, aki fiával együtt megépítette Charles Babbage differenciálgépének egy egyszerűsített változatát. A tizennégy számjegyet használó, táblázatok készítésére, nyomtatására is alkalmas gép másolatát az angol kormány használta az anyakönyvi irattárban.

  • 1871. október 18.

    Londonban elhunyt Charles Babbage angol matematikus, aki elsőként foglalkozott érdemben a programozható számítógép ötletével. Tervezett, teljesen soha be nem fejezett gépei mechanikus számítógépek voltak, de működési elvük már a mai számítógépeket idézi, bizonyítja ezt az 1991-ben, Babbege tervei alapján befejezett, tökéletesen működő differenciálgép.

  • 1852. november 27.

    Fiatalon, 36 évesen elhunyt Lord Byron egyetlen törvényes gyermeke, Ada Lovelace, akit Charles Babbage matematikus feltaláló oldalán végzett munkája miatt sokan az első számítógépes programozónak tartanak. Ez az állítás vitatott, mivel inkább Babbage innovatív munkatársa volt, de írásai alapján tudományos tehetsége nyilvánvaló, a programozáselmélet alapfogalmainak kidolgozásában és bevezetésében valóban az egyik első volt.