1996. március 26.

83 éves korában meghalt David Packard villamosmérnök, aki 1939-ben évfolyamtársával, William Hewlett-tel és 538 dollár alaptőkével megalapította a Hewlett-Packard Companyt. Azt, hogy a vállalat nevében melyikük neve kerüljön előre, pénzfeldobással döntötték el. A HP első pénzügyileg is sikeres terméke egy oszcillátor volt.

Hirdetés


Packard Palo Altó-i garázsából indult a HP


Packard (jobbra) bemutatja a HP 150A oszcilloszkópot egy 1956-os kiállításon

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

  • 1913. május 20.

    A michigani Ann Arborban megszületett William Redington Hewlett, aki a Stanfordon megismert, ugyancsak villamosmérnöknek tanuló évfolyamtársával, David Packarddal és 538 dollár alaptőkével 1939-ben megalapította a Hewlett-Packard Companyt. Azt, hogy a vállalat nevében melyikük neve kerüljön előre, pénzfeldobással döntötték el. A HP első pénzügyileg is sikeres terméke egy oszcillátor volt.

  • 1980. május 22.

    A japán játékgyártó cég, a Namco üzembe helyezi egy tokiói moziban az első gépet, amelyen az Ivatani Toru által tervezett videojáték, a Pac-Man futott. A száj nyitását és csukását imitáló japán kifejezés után Pakku-man volt az eredeti elnevezése, majd a Puck Manként megjelent játék nevét az amerikai verzió megjelenésekor módosították Pac-Manre (hogy az elején lévő P-t ne cserélhessék F-re a szalonokban).

  • 1947. augusztus 18.

    Bejegyzik az 1938-ban egy Palo Altó-i garázsban létrehozott céget, mely két alapítója, William Hewlett és David Packard után a Hewlett-Packard nevet kapta. Az 538 dollárból elindított vállalkozás első terméke egy audiooszcillátor volt. A cég neve 2002 óta hivatalosan HP.

  • 1912. szeptember 7.

    A coloradói Pueblóban megszületett David Packard, a Hewlett-Packard társalapítója. A Stanfordon végzett, később Nixon elnök kormányában tisztséget vállaló mérnök az egyetemen ismerkedett össze William Reddington Hewlettel, akivel 1939-ben megalapították a 2002 óta már HP néven működő vállalatot.

Előzmények

  • 1972. február 1.

    A Hewlett-Packard piacra dobja a világ első tudományos zsebszámológépét. A billentyűinek számáról HP-35-nek keresztelt kalkulátor elsőként volt képes egyetlen gombnyomással logaritmust és trigonometrikus függvényeket számolni. A vállalat nem számított nagy érdeklődésre a „logarléc-helyettesítő” termék iránt, de már az első évben százezer darab kelt el belőle. A HP-35 programja mindössze 767 utasításból állt.