1992. október 31.

A Star Trek kódnéven futó tervezet, projekt keretében a Novell 4, illetve az Apple 14 fejlesztőmérnökéből álló csapat befejezi az első működőképes változatát annak szoftvernek, melynek célja az volt, hogy a Mac OS fusson az Intel x86 architektúrájú gépein is. Habár részsikereket gyorsan elértek, a projektet a következő évben leállították.

Hirdetés

„To boldly go where no Mac has gone before”

Előzmények

  • 1966. szeptember 8.

    Az NBC bemutatja a máig legendának számító tévésorozat, a Star Trek első epizódját (The Man Trap). Az ekkor induló szériát, az 1966 és 1969 között közvetítetteket a folytatások miatt azóta „eredetinek” nevezik. A kultikussá vált sorozat ötletei, elképzelései, víziói nemcsak a sci-fi rajongóit szolgálták ki, hanem jelentős mértékben inspirálták többek között a szórakoztatóelektronika fejlődését is.

  • 1991. május 13.

    Megjelenik a Macintosh számítógépekre szánt új operációs rendszer, a System 7 (a kódneve Big Bang volt, de időnként emlegetik Mac OS 7 néven is). Ez a rendszer komoly újításokat is tartalmazott (virtuális memória, személyes fájlmegosztás, QuickTime, QuickDraw 3D), de a Mac-felhasználók számára a legnagyobb élményt az nyújthatta, hogy az átalakított felhasználói felület már színes volt.

  • 2001. március 24.

    Megjelenik az Apple Mac OS X operációs rendszerének első változata, a 10.0-s verzió, mely a Cheetah (gepárd) kódnevet kapta (a Mac OS X-eseket azóta is hagyományosan nagymacskákról nevezik el, a 10.02-es óta hivatalosan, kereskedelmileg is). Az ekkor induló széria legfontosabb újdonsága az volt, hogy a rendszert Unix-alapokra helyezték: a fejlesztést az OpenStep, a Mac OS 9 és a BSD alapjain kezdték el a Rhapsody projekt keretein belül.

  • 1999. március 16.

    Az Apple Computer kiadja a Steve Jobs korábbi cégnél, az Apple által felvásárolt NeXT-nél elkezdett fejlesztésre épülő Mac OS X Server 1.0-s verzióját, illetve a korábban Rhapsody kódnéven futó Mac OS X fejlesztőknek szóló előzetesét.