Hirdetés

1985. október 14.

Bjarne Stroustrup, a programnyelv kidolgozója kiadja a C++ első kereskedelmi célú implementációját, ezzel egy időben megjelenik a nyelvhez általa írott első kézikönyv (The C++ Programming Language). Stroustrup az AT&T Bell Laboratories megbízásából 1979-ben kezdett hozzá a C nyelv utódjaként meghatározott C++ fejlesztéséhez.

Hirdetés

C++

Előzmények

 • 1988. október 12.

  Az Apple-t 1985-ben elhagyó Steve Jobs cége, a NeXT bemutatja saját fejlesztésű számítógépét, a NeXT Computert. Habár ez a két évig gyártott, 6500 dollárba kerülő, csúcsminőségűnek szánt konfiguráció végeredményben nem hozta meg a várt sikert, újszerű megoldásai (optikai tároló, beépített hangfelismerés, objektumorientált programozási nyelvek) jelentős innovációnak számítottak ebben a kategóriában.

 • 1983. szeptember 27.

  A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) mesterséges intelligenciát kutató laboratóriumának programozója, Richard M. Stallman bejelenti a GNU Projektet, amely egy Unix-szerű, de kizárólag szabad szoftverekből álló operációs rendszer kifejlesztését célozza. A munka végül 1984 januárjában kezdődött el, a nyílt rendszer pedig 1992-ben a Linux-kernel beemelésével vált teljessé. A GNU egy rekurzív rövidítés, melynek feloldása: „a GNU nem Unix”.

 • 1954. szeptember 20.

  Az IBM fejlesztői először fordítanak és futtatnak le sikerrel egy Fortran nyelven írt programot. Egy, a tudományos számítások elvégzésére az assemblynél egyszerűbben használható programozási nyelv kidolgozására egy évvel korábban John Backus tett javaslatot. Az irányítása alatt megalkotott nyelv – melynek neve a „The IBM Mathematical Formula Translating System” kifejezés rövidítése – volt az első széles körben használt, magas szintű programozási nyelv.

 • 1941. szeptember 9.

  A New York állambeli Bronxville-ben megszületett Dennis MacAlistair Ritchie amerikai számítógéptudós. A UNIX kifejlesztésében Ken Thompsonnal együtt kulcsszerepet játszó Turing-díjas szakember az IT számtalan területén alkotott maradandót: a C mellett több programozási nyelv fejlődésére is nagy hatással volt, s elévülhetetlenek az érdemei az operációs rendszerek elméleti kutatásait illetően is.