Hirdetés

1983. január 26.

A Mitchell Kapor által alapított Lotus Software kiadta az IBM PC-k első „killer appját” (az iparágat előrehajtó, élenjáró technológiai megoldásokkal rendelkező, új alkalmazását), a Lotus 1-2-3 táblázatkezelő programot. A VisiCalcot kiszorító program népszerűsége az 1980-as években nagyban hozzájárult az IBM PC-k, illetve a DOS népszerűséghez és gyors elterjedéséhez, nagyon sok eleme, funkciója, kezelési sajátossága szabványként terjedt el.

Hirdetés

Lotus
Forrás: Wikipedia

Lotus

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • IBM

Azóta történt

 • 1984. február 14.

  Az IBM által később, 1995-ben felvásárolt Lotus Development Corporation új irodai szoftvercsomagot dob piacra, a Symphonyt, melyet a nagy sikerű Lotus 1-2-3 utódjának szántak. A 695 dollárba kerülő, sokoldalú Symphonyt 1992-ig gyártották. A márkanevet az IBM 2007-ben élesztette újjá, amikor az elődtől teljesen független, az Openoffice.org-ra épülő ingyenes programcsomagot tett elérhetővé.

Előzmények

 • 1964. január 24.

  Az IBM adatfeldolgozással foglalkozó üzletága (Data Processing Division – DPD) bevezeti a piacra az IBM 7770 Audio Response Unit nevű egységet. Ez a szerkezet egy automatikus válaszjeladó volt, egy távbeszélő-számítógép kapcsolatot biztosító egység, mely telefonon biztosított lehetőséget az informatikai rendszerbe való belépésre.

 • 1993. január 20.

  A Microsoft piaci értéke (26,78 milliárd dollár) először haladja meg az IBM-ét (26,76 milliárd dollár). Ezzel a redmondi szoftvercég a világ legértékesebb informatikai vállalatává és egyben az Egyesült Államok 14. legnagyobb vállalkozásává vált.

 • 1972. január 7.

  Debrecenben megszületett Gervai Péter informatikus, a magyar Wikipedia alapítója és fejlesztési vezetője. A „grin” nicknevű, a nyílt forrású szoftverek területén számtalan eredményt felmutató Gervai 2008 őszétől a Wikimedia Magyarország elnöke.

 • 1979. január 2.

  Dan Bricklin és Bob Frankston egy táblázatkezelő program kifejlesztésére megalapítják a Software Arts nevű vállalkozást. Az egyik első ilyen szoftver, a VisiCalc első hirdetése ez év májusában jelent meg.