1973. május 22.

A Xerox Palo Altó-i kutatóközpontjában (PARC) dolgozó Robert Metcalfe megküldi a kollégáinak dolgozatát, melyben felvázolja egy lokális, keretalapú hálózat, az Ethernet specifikációjának tervezetét. Az Ethernet elnevezés – melynek alapszava az egykor a fizikában feltételezett közvetítő közeg, az éter – ebben az írásban szerepel először. E hálózatban az éternek a koaxiális kábel felel meg.

Hirdetés


Metcalfe vázlata az Ethernethez

Robert M. Metcalfe
Metcalfe 1979-ben meglapította a hálózati eszközöket gyártó 3Com-ot

  • Kapcsolódó cégek:
  • 3Com

Azóta történt

  • 1903. július 3.

    Az 1901-ben alapított Commercial Pacific Cable Company befejezi az első csendes-óceáni távközlési kábel lefektetését, mely az USA nyugati partját és Ázsiát kötötte össze. A több mint 11 ezer kilométer hosszú kábelhálózat akkor 12 millió dollárba került, részleges működését már 1903. január elsején megkezdte, de a manilai csatlakozást e napon hajtották végre. Tesztelés után másnap küldték rajta az első hivatalos üzenetet. A kábelhálózat az 1950-es évekig üzemelt, ekkor cserélték le modernebbre.

  • 1975. július 21.

    A Xerox Corporation, a számítástechnika egyik úttörő cége (Xero Alto Computer: Ethernet, grafikus felhasználói felület, egér) kilép a számítógépek piacáról, miután öt év alatt 264 millió dolláros veszteséget halmoztak fel, s a gyökerekhez visszatérve a sokszorosítási technológiák területén folytatták munkájukat.

  • 1980. szeptember 30.

    Bejelentik a DEC, az Intel és a Xerox (DIX) által kidolgozott, alapsávú LAN-ra vonatkozó specifikációt, az Ethernetet. Az Ethernet a nevét az éterről kapta, amelynek létét sok fizikus még a 19. századi felfedezések után is elfogadta. A 70-es évekbeli fejlesztések sikere után az említett cégek 1978-ban megállapodtak egy közös, 10 Mb/s-os Ethernet-szabványban, amely a DIX szabvány nevet kapta.

Előzmények

  • 1980. május 13.

    A Digital Equipment Corporation (DEC), az Intel és a Xerox bejelentik, hogy közösen lépnek fel annak érdekében, hogy az 1973 óta fejlesztett Ethernet, a LAN-architektúrák számára kialakított hálózati protokoll iparági szabvánnyá váljon. A cégek nevének kezdőbetűi után később csak DIX-konzorciumnak nevezett társulás törekvése sikerrel járt, az Ethernet az egyik legelterjedtebb hálózati megoldássá vált.