1972. június 27.

Az 1971-ben Nolan Bushnell és Ted Dabney által alapított fejlesztőcégből, a Syzygy Engineeringből hivatalosan is létrejön egy új játékfejlesztő vállalkozás, az Atari Inc., mely kiemelkedően innovatív tevékenységével a következő évtizedben meghatározó szereplője volt a piacnak.

Hirdetés

Azóta történt

  • 1974. július 24.

    Az Atari piacra dobja a Gran Trak 10 nevű arcade játékát. Az ilyen típusú játékgépek közül a Gran Trak 10-be szereltek először ROM-ot (csak olvasható memóriát). A dióda-alapú memória az autók képeit, a pontszám és játékidő méréséhez szükséges programokat és a pályákat tárolta.

  • 1975. október 20.

    Az Atari benyújtja az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatalához az első üléssel rendelkező, fülke-stílusú arcade-játékgép, a Peter L. Takaichi által autós szimulációs játék számára tervezett Hi-Way szabadalmi kérelmét. A másfél négyzetméter alapterületet igénylő gépet már 1975 márciusában kiadták, de a szabadalmat végül is csak 1977-ben kapták meg rá.

  • 1972. november 29.

    A Nolan Bushnell és Al Alcorn által alapított Atari megjelenteti a világ első kereskedelmileg is sikeres videojátékát, a Pongot. A később 700 ezer dollárral kielégített Magnavox Odyssey nevű tévés játékának ötletét másoló Pong alapozta meg az Atari sikerét. A kezdetben pénzbedodós gépként működő játéknak 1973-ban megalkották az otthoni verzióját is.

Előzmények

  • 1908. május 23.

    Megszületett John Bardeen amerikai fizikus és villamosmérnök, aki a Bell Laboratórium munkatársaként Walter Brattainnel és William Shockley-val közösen 1947-ben megépíti a tranzisztort, a későbbi integrált áramkörök alapelemét, amely forradalmasította az elektronikát és a számítástechnikát. A felfedezésért a trió 1956-ban Nobel-díjat kapott. Az elismerésből Bardeen még egyet begyűjtött, 1972-ben a szupravezetés elméletének kidolgozásáért.

  • 1943. február 5.

    E napon született Nolan Bushnell, aki 1972-ben 500 dolláros tőkével megalapította a videojáték-ipar legendás cégét, az Atarit (ez a szó a go játékban használatos bemondás, kb.: Sakk!). Első termékük a PONG nevű ügyességi játék volt, de az azóta klasszikussá vált Pac Man vagy Space Invaders is hozzájuk köthető. Az addigra már roppant sikeres céget Bushnell 1976-ban eladta a Warner Communicationsnek.