1969. október 29.

Este fél tizenegykor egy 50 kb/s-os telefonvonalon egy IMP-t (Interface Message Processor – üzenetfeldolgozó processzor) használva összekapcsolódik az UCLA SDS Sigma 7-es és az SRI SDS 940-es számítógépe, és ezzel gyakorlatilag megszületik az ARPANET, az első nagy távolságokat összekötő csomagkapcsolásos hálózat, az internet legfontosabb elődje. Magát az IMP-t már szeptember elején üzembe helyezték, sokan ezért azt a dátumot tartják az internet születésnapjának.

IMP log
Az első átküldött üzenet IMP logbejegyzése

Azóta történt

  • 1988. november 2.

    A Cornell Egyetem diákja, Robert Tappan Morris útjára bocsátotta 99 sornyi kódból álló programját, a később róla elnevezett első internetes férget (Morris worm). A Nemzetbiztonsági Hivatal vezető kutatójának fia eredetileg csak tesztelni akarta a hatást, ám a féreg több ezer UNIX-os számítógépet fertőzött meg az ARPANET-en, hatalmas kárt okozott, s a később az MIT professzorává vált Morrist elsőként ítélték el ilyen cselekmény miatt.

  • 1969. november 21.

    A két kaliforniai egyetem, az UCLA (University of California, Los Angeles), illetve a Palo Altó-i Stanford között létrejön az első állandó, 50 Kb/s-os sebességű hálózati kapcsolat az ARPANET keretében. Bár az első üzenetet október 29-én küldték el, a végleges összekapcsolást nem sikerült ezek után létrehozni, mivel a bejelentkezéskor összeomlott a rendszer, de ennek ellenére sokan ezt a napot tartják az internet születésnapjának.

Előzmények

  • 1983. szeptember 27.

    A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) mesterséges intelligenciát kutató laboratóriumának programozója, Richard M. Stallman bejelenti a GNU Projektet, amely egy Unix-szerű, de kizárólag szabad szoftverekből álló operációs rendszer kifejlesztését célozza. A munka végül 1984 januárjában kezdődött el, a nyílt rendszer pedig 1992-ben a Linux-kernel beemelésével vált teljessé. A GNU egy rekurzív rövidítés, melynek feloldása: „a GNU nem Unix”.

  • 1969. szeptember 1.

    Leonard Kleinrock csapata a Kaliforniai Egyetemen rákapcsolja az első IMP-t (Interface Message Processor – üzenetfeldolgozó processzor) az SDS Sigma-7 számítógépre. Az ARPANET implementációját végző Wes Clark és Larry Roberts ötletéből megszületett speciális számítógép a mai routerek rokona, így üzembe helyezésének időpontja gyakorlatilag az internet születésnapjának tekinthető.

  • 1978. május 3.

    A spam születésnapja. Gary Thuerk, a Digital Equipment Corporation (DEC) marketingese több napi előkészítés után az amerikai ARPANET hálózatán 393 nyugati-parti felhasználónak elküld egy kéretlen meghívót a Decsystem-20 számítógép-termékvonal bemutatójára. Az addig ismeretlen módszer azonnali tiltakozást váltott ki, Thuerköt szigorúan megfeddték a kormányzati hálózat adminisztrátorai elfogadhatatlan viselkedése miatt. A spam megújulására egész 1994-ig nem került sor.