1964. március 18.

Meghalt Norbert Wiener amerikai matematikus, aki – amellett, hogy a matematika több ágában is kiemelkedőt alkotott – a komplex, dinamikus rendszerek vezérlésével foglalkozó kibernetika és a számítástudomány meghatározó teoretikusa volt. A kibernetika elnevezés az 1948-ban megjelent Kibernetika, avagy vezérlés és hírközlés az élőlényekben és a gépekben című munkájából származik.


Fotó: Wiley archive

Azóta történt

  • 1913. március 19.

    Megszületett Julian Bigelow amerikai matematikus és villamosmérnök, aki 1946-ban Princetonban megépítette az IAS-t, amelyet a világ első tárolt programozású digitális komputerének tartanak. A gépet Neumann János tervezte, ő vette fel Bigelow-t – Norbert Wiener ajánlására – főkonstruktőrnek.

  • 1913. március 26.

    Budapesten megszületett Erdős Pál világhírű magyar matematikus. A politikai viszonyok változása miatt a zsidó származású Erdős a két háború között emigrálni kényszerült, külföldön szerzett magának nevet, de 1955 után rendeződött a viszonya Magyarországgal, szellemi központot hozott létre Budapesten. Tekintélyét és megbecsültségét jelzi az ún. Erdős-szám létrehozása.

Előzmények

  • 1909. január 5.

    Megszületett Stephen Cole Kleene amerikai matematikus, akit – többek között Alan Turing, Emil Post vagy mestere, Alonzo Church mellett – az elméleti számítástudomány egyik megalapozójaként tartanak nyilván. Kleene fontos eredményeket ért el a matematikai logika egyik ágának számító kiszámíthatóságelmélet területén.