Hirdetés

1964. január 24.

Az IBM adatfeldolgozással foglalkozó üzletága (Data Processing Division – DPD) bevezeti a piacra az IBM 7770 Audio Response Unit nevű egységet. Ez a szerkezet egy automatikus válaszjeladó volt, egy távbeszélő-számítógép kapcsolatot biztosító egység, mely telefonon biztosított lehetőséget az informatikai rendszerbe való belépésre.

Hirdetés

 

IBM
Forrás: beagle-ears.com

 

IBM Audio
Forrás: ed-thelen.org

 • Kapcsolódó cégek:
 • IBM

Azóta történt

 • 1983. január 26.

  A Mitchell Kapor által alapított Lotus Software kiadta az IBM PC-k első „killer appját” (az iparágat előrehajtó, élenjáró technológiai megoldásokkal rendelkező, új alkalmazását), a Lotus 1-2-3 táblázatkezelő programot. A VisiCalcot kiszorító program népszerűsége az 1980-as években nagyban hozzájárult az IBM PC-k, illetve a DOS népszerűséghez és gyors elterjedéséhez, nagyon sok eleme, funkciója, kezelési sajátossága szabványként terjedt el.

Előzmények

 • 1948. január 24.

  Az IBM New York-i központjában felavatják a Selective Sequence Electronic Calculator (SSEC) nevű elektromechanikus számítógépet, amely a világon elsőként volt képes tárolt program futtatására. A 13 500 elektroncsövet és 21 400 jelfogót tartalmazó gépet többek között a bolygók helyzetének meghatározásához szükséges számítások elvégzésére használták. Az 1969-es holdra szállás pályájának tervezésekor is az SSEC-n készített Hold-táblázatokra hagyatkoztak.

 • 1993. január 20.

  A Microsoft piaci értéke (26,78 milliárd dollár) először haladja meg az IBM-ét (26,76 milliárd dollár). Ezzel a redmondi szoftvercég a világ legértékesebb informatikai vállalatává és egyben az Egyesült Államok 14. legnagyobb vállalkozásává vált.

 • 1911. január 18.

  Érsekújváron megszületett Csicsátka Antal postamérnök, a segédvivős sztereórendszer feltalálója, az első magyar magnetofon (Vörös Szikra) megalkotója. Kisvállalatát 1949-ben államosították, ebből jött létre a Mechanikai Laboratórium. 1956-ban emigrált az USA-ba, ahol a GE-nél számtalan szabadalmat jegyzett. Angol szakmai beceneve a Mr. Audio volt.

 • 1933. január 18.

  Portlandben megszületett Ray Milton Dolby, a modern hangfeldolgozás egyik úttörője. Dolby eredeti találmánya egy, az 1960-as évek végén kidolgozott zajcsökkentő rendszer volt, de az általa létrehozott cég, a Dolby Laboratories aztán később több másik hasonló, a hangvisszaadás minőségét jelentős mértékben javító technológiát is kidolgozott.