1963. január 7.

Ivan Sutherland benyújtja a Massachusettsi Műszaki Egyetemhez (MIT) PhD-dolgozatát, amelyben bemutatja Sketchpad nevű programját és annak működését. Az MIT Lincoln TX-2-es számítógépén futó, fényceruzával vezérelhető szoftver a modern grafikus felhasználói felületek és a számítógépes tervezőprogramok (CAD) előfutára és ihletője volt. A disszertációért az amerikai mérnök 1988-ban Turing-díjat kapott.

Hirdetés

Ivan Sutherland
Ivan Sutherland és kollégája, David Evans

Azóta történt

  • 1983. január 19.

    Bemutatják az Apple Lisa számítógépet, amely a kereskedelmi forgalomba került komputerek közül elsőként használt grafikus felhasználói felületet (GUI) és egeret. A gép sok tekintetben megelőzte a korát – például kooperatív multitaszkos operációs rendszere volt –, de magas ára (9995 US dollár) és a szoftverek hiánya miatt megbukott. A Lisa Motorola 68000 CPU-ja 5 MHz-es órajelet használt, s a számítógép 1 MB memóriával rendelkezett.

  • 1988. március 17.

    A Windows 2.0 megjelenése után öt hónappal az Apple szabadalombitorlási pert indít a Microsoft ellen. A Macintosh-gyártó szerint az új operációs rendszer grafikus felhasználói felületének számos megoldását – köztük az egymásra helyezhető ablakokat – a Mac OS-ből lopta a redmondi szoftvervállalat. A per végül a Microsoft győzelmével ért véget 1993-ban.