1954. szeptember 20.

Az IBM fejlesztői először fordítanak és futtatnak le sikerrel egy Fortran nyelven írt programot. Egy, a tudományos számítások elvégzésére az assemblynél egyszerűbben használható programozási nyelv kidolgozására egy évvel korábban John Backus tett javaslatot. Az irányítása alatt megalkotott nyelv – melynek neve a „The IBM Mathematical Formula Translating System” kifejezés rövidítése – volt az első széles körben használt, magas szintű programozási nyelv.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

  • 1985. október 14.

    Bjarne Stroustrup, a programnyelv kidolgozója kiadja a C++ első kereskedelmi célú implementációját, ezzel egy időben megjelenik a nyelvhez általa írott első kézikönyv (The C++ Programming Language). Stroustrup az AT&T Bell Laboratories megbízásából 1979-ben kezdett hozzá a C nyelv utódjaként meghatározott C++ fejlesztéséhez.

  • 1956. október 15.

    Az első compiler megjelenése előtt fél évvel kiadják a FORTRAN első használati útmutatóját. A 60 oldalas könyvecske a FORTRAN eredeti fejlesztőcsapatának (John Backus, Sheldon Best, Richard Goldberg, Lois Mitchell Haibt, Harlan Herrick, Grace Mitchell, Robert Nelson, Roy Nutt, David Sayre, Peter Sheridan, Irving Ziller) eredményeit foglalta össze.

  • 1929. november 17.

    Washingtonban 69 éves korában szívroham következtében elhunyt Herman Hollerith amerikai feltaláló, a lyukkártya-feldolgozó gép kifejlesztője. A gép gyártására Hollerith 1896-ban megalapította a New York-i Tabulating Machine Companyt, melyből aztán fúziók sora után 1924-ben létrejött az IBM.

Előzmények

  • 1964. május 1.

    A hanoveri (USA, New Hampshire) Dartmouth College-ben a General Electric 225 nagygépen a nyelv megalkotói, Thomas Kurtz és John Kemeny (Kemény János) hajnali négy órakor elindítják az első BASIC (Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code) nyelven megírt programot, mely egyben az első időmegosztású számítógépes rendszer is volt (Dartmouth Timesharing System – DTSS). Az Algol és a FORTRAN nyelvekre épülő BASIC-et a programozás tanításának megkönnyítésére fejlesztették ki.

  • 1957. április 19.

    Az IBM 1954 óta tartó tesztelései után az amerikai Westinghouse cégnél a kutatók lefuttatják az első FORTRAN-nal (IBM Mathematical Formula Translating System – az 1950-es évek eleje óta fejlesztett magas szintű programozási nyelv) megírt programot. Az akkor még „kódolóknak” nevezett programozók azt tapasztalták, hogy a compiler egyetlen apró hibát vétett.

  • 1959. április 16.

    John McCarthy – akinek a mesterséges intelligencia (MI) kifejezést is köszönhetjük – bemutatja a LISP programozási nyelvet. Ez volt az első funkcionális nyelv és egyben a Fortran után a második magas szintű programnyelv. Eredetileg rekurzív függvények absztrakt ábrázolására készült, de később az MI-kutatás preferált programozási nyelvévé vált. Módosított változatai a mai napig használatosak.

  • 2007. március 17.

    Elhunyt John Backus, akinek a vezetésével 1954-től kifejlesztették a FORTRAN programnyelvet. A FORTRAN – bár mai értelemben nem volt hibátlan – az első széles körben elterjedt, magas szintű programozási nyelv, amelyben nem gépi kódban kellett programot írni. Backus később tagja volt annak a bizottságnak is, amely az ALGOL 58 és az ALGOL 60 nyelvek fejlesztését felügyelte.