Hirdetés

1942. május 23.

Budapesten megszületett Komlós János számítástechnikus, matematikus, aki 1998 óta az MTA külső tagja. Komlós az ELTE matematika szakán végzett 1965-ben, majd 1981-ben utazott az Egyesült Államokba, ahol ma is él. 1988 óta a Rutgers Egyetem matematika tanszékének professzora.

Hirdetés

Komlós János

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

 • 1926. május 31.

  Budapesten megszületett Kemény János matematikus, aki 1964-ben Thomas Kurtzcal együtt kifejlesztette a BASIC nyelvet és az első időosztásos számítógépes rendszert. Családjával 1940-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol Richard Feynmantól, Neumann Jánostól és Albert Einsteintől tanult. Rektorként világhírűvé tette a Dartmouthi Főiskolát. A második legismertebb amerikai magyar tudósként 1992. december 26-án hunyt el.

Előzmények

 • 1916. április 30.

  Megszületett Claude Shannon amerikai villamosmérnök és matematikus, az információelmélet megteremtője. A Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) 21 éves korában írt szakdolgozatában bemutatta, hogyan lehet a Boole-algebrára és a kettes számrendszerre alapozva logikai műveleteket végezni kapcsolók használatával – ezzel a digitális áramkör és a digitális számítógép alapjait fektette le. Fő műve A kommunikáció matematikai elmélete (1948).

 • 1905. március 27.

  A Somogy megyei Edde községhez tartozó Alsóbogát-pusztán megszületett Kalmár László, a magyar számítástechnika egyik legnagyobb alakja. Az informatikai munkássága döntő részét Szegeden végző tudós Magyarországon úttörőnek számít: 1957-ben az ő kezdeményezésére indult el el az alkalmazómatematikus szak az egyetemen, 1963-ban pedig az ő vezetésével nyílt meg a kibernetikai laboratórium, ahol programtervező matematikusokat képeztek.

 • 1913. március 26.

  Budapesten megszületett Erdős Pál világhírű magyar matematikus. A politikai viszonyok változása miatt a zsidó származású Erdős a két háború között emigrálni kényszerült, külföldön szerzett magának nevet, de 1955 után rendeződött a viszonya Magyarországgal, szellemi központot hozott létre Budapesten. Tekintélyét és megbecsültségét jelzi az ún. Erdős-szám létrehozása.

 • 1987. február 7.

  Budapesten elhunyt Bognár Géza, kétszeres Kossuth-díjas villamosmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, aki 1950-től 1977-ig volt a Távközlési Kutatóintézetben folyó tudományos-mérnöki munka meghatározó alakja. Nevéhez fűződik a mikrohullámú rádió-összeköttetések hazai fejlesztésének elméleti és gyakorlati megalapozása.