1940. augusztus 21.

Budapesten megszületett Szemerédi Endre Abel- és Széchenyi-díjas magyar matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, aki 1990-től a Rutgers Egyetem számítógép-tudományi tanszékének egyetemi tanára.

Azóta történt

  • 1923. augusztus 23.

    Az angliai Portlandben megszületett Edgar Frank (Ted) Codd Turing-díjas matematikus, informatikus, akinek fontos szerepe volt a relációs adatbázisok elméletének kialakításában. A hányatott sorsú relációs adatmodellt a fejlesztést igen nehezen elfogadó IBM alkalmazottjaként dolgozta ki az 1960-as években. Ő alkotta meg az OLAP (On-Line Analitical Processing) kifejezést, s 1985-ben megfogalmazta e feldolgozás 12 szabályát is.

Előzmények

  • 1866. július 20.

    Olaszországban elhunyt Georg Friedrich Bernhard Riemann német matematikus, aki úttörő munkát végzett a matematikai analízis, a differenciálgeometria, a matematikai fizika és az analitikus számelmélet területén.

  • 1942. május 23.

    Budapesten megszületett Komlós János számítástechnikus, matematikus, aki 1998 óta az MTA külső tagja. Komlós az ELTE matematika szakán végzett 1965-ben, majd 1981-ben utazott az Egyesült Államokba, ahol ma is él. 1988 óta a Rutgers Egyetem matematika tanszékének professzora.

  • 1913. március 26.

    Budapesten megszületett Erdős Pál világhírű magyar matematikus. A politikai viszonyok változása miatt a zsidó származású Erdős a két háború között emigrálni kényszerült, külföldön szerzett magának nevet, de 1955 után rendeződött a viszonya Magyarországgal, szellemi központot hozott létre Budapesten. Tekintélyét és megbecsültségét jelzi az ún. Erdős-szám létrehozása.