1935. augusztus 16.

A John Logie Bard és Robert Bosch által 1929-ben Berlinben alapított televíziós vállalkozás, a Fernseh AG egy szakkiállításon bemutat egy olyan készüléket, mely képes volt folyamatosan képeket rögzíteni a képcsőhöz kapcsolva. Ez a fejlesztés később süllyesztőbe került a cégnél.

Fernseh AG

Előzmények

 • 1908. május 23.

  Megszületett John Bardeen amerikai fizikus és villamosmérnök, aki a Bell Laboratórium munkatársaként Walter Brattainnel és William Shockley-val közösen 1947-ben megépíti a tranzisztort, a későbbi integrált áramkörök alapelemét, amely forradalmasította az elektronikát és a számítástechnikát. A felfedezésért a trió 1956-ban Nobel-díjat kapott. Az elismerésből Bardeen még egyet begyűjtött, 1972-ben a szupravezetés elméletének kidolgozásáért.

 • 1955. március 14.

  A Bell Laboratories bejelenti, hogy elkészült a TRADIC (TRansistorized Airborne DIgital Computer), a világ első teljesen tranzisztorizált számítógépe. A 800 tranzisztort tartalmazó és mindössze 100 wattot fogyasztó gépet az amerikai légierő számára építették, amelynek a korabeli elektroncsöves komputereknél könnyebb, repülőkre is telepíthető rendszerekre volt szüksége. A TRADIC másodpercenként egymillió logikai műveletet tudott végrehajtani.

 • 1947. február 26.

  Elhunyt Tihanyi Kálmán fizikus, akinek a nevéhez a teljesen elektronikus, töltéstároló típusú televíziórendszer feltalálása fűződik. Az 1920-as években kidolgozott, nagy felbontású képek rögzítésére és megjelenítésére alkalmas technológiáinak szabadalmait később (többek közt a Loewe, az RCA és a Fernseh AG) megvásárolták tőle. Tihanyi 1936-ben beadott egy szabadalmi kérelmet, melyben kifejti, hogy kifejlesztett egy teljesen lapos tévét, melynek gyártását Magyarországon tervezte megindítani.

 • 1910. február 13.

  E napon született Londonban William Shockley, „az ember, aki elhozta a szilíciumot a Szilícium-völgybe.” John Bardeen és Walter Brattain a Bell Laboratóriumban az ő vezetése alatt készítették el az első tranzisztort. Munkájukat Shockley – akinek élete utolsó szakaszát beárnyékolta az eugenikához való vonzódása – a rétegtranzisztor megtervezésével egészítette ki 1951-ben.