1923. augusztus 23.

Az angliai Portlandben megszületett Edgar Frank (Ted) Codd Turing-díjas matematikus, informatikus, akinek fontos szerepe volt a relációs adatbázisok elméletének kialakításában. A hányatott sorsú relációs adatmodellt a fejlesztést igen nehezen elfogadó IBM alkalmazottjaként dolgozta ki az 1960-as években. Ő alkotta meg az OLAP (On-Line Analitical Processing) kifejezést, s 1985-ben megfogalmazta e feldolgozás 12 szabályát is.

Hirdetés

Codd
Ted Codd

 

relációs adatbázis

 

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Előzmények

  • 1940. augusztus 21.

    Budapesten megszületett Szemerédi Endre Abel- és Széchenyi-díjas magyar matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, aki 1990-től a Rutgers Egyetem számítógép-tudományi tanszékének egyetemi tanára.

  • 2003. április 18.

    Meghalt Edgar F. Codd (79) angol informatikus, aki az IBM kutatójaként az 1960-as években kidolgozta a relációs adatbázis-kezelés elméletét. Az IBM vonakodva fogott hozzá a relációs adatmodell bevezetéséhez, de az ügyfelek nyomásának engedve végül megbízott egy csoportot a munkával. A team Codd Alphája helyett egy új lekérdezőnyelvet dolgozott ki SEQUEL néven, melyet később SQL-re kereszteltek át. Sajátos, hogy az első SQL-alapú adatbázis-kezelőt nem az IBM, hanem az Oracle dobta piacra.