Hirdetés

1907. január 15.

Lee de Forest amerikai feltaláló megkapja a szabadalmi védettséget az Audion csőre, a később triódának nevezett megoldás első változatára. De Forest magát „a rádió atyjának” nevezte, és nem kevés joggal, ugyanis e nélkül a főképp erősítésre használt eszköz, illetve továbbfejlesztett változatai nélkül elképzelhetetlen lett volna a modern rádiózás kialakulása.

Az első trióda, az Audion szabadalmi leírása
Forrás: USPTO

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

  • 1954. január 31.

    Tizenkettedik emeleti lakásának ablakából kiugorva New Yorkban véget vet életének Edwin Howard Armstrong amerikai elektromérnök, az FM-rádiózás kifejlesztője. Habár a frekvenciamoduláció szabadalmát már 1933-ban benyújtotta, az új technológia igen erős ellenállást váltott ki az iparágban, s az elszegényedett, lelkileg összetört Armstrong feltehetőleg a hiábavaló küzdelembe belefáradva lett öngyilkos.

  • 1832. március 26.

    Az észak-németországi Schleswigben megszületett Berend Wilhelm Feddersen német fizikus. Feddersennek a leideni palack kisülésével folytatott kísérleteivel, forgótükör és fényképezés segítségével sikerült kimutatnia a szikraköz kisülésekor keletkező hullámot, s meghatároznia annak frekvenciáját, így Thomson (Lord Kelvin) és Kirchhoff mellett a villamos rezgések felfedezőjeként tartják számon. Feddersen munkája nyitotta meg az utat a szikratávíró, ill. a rádió-távíró és a rádiózás kifejlesztéséhez