1905. január 29.

Szentesen megszületett Szigeti György mérnök-fizikus, aki 1926-tól 1953-ig a Tungsram Kutatólaboratóriumában dolgozott, melynek igazgatója Bay Zoltán segítségével több más szakemberrel együtt 1944-ben őt is megmentette a deportálástól. 1956-ban ő alapította meg a Műszaki Fizikai Kutatóintézet (MFKI), melynek 1975-ig volt igazgatója. Sikeres kutatói pályáján számtalan szabadalmat jegyeztetett be, különösen fontosak a félvezető-kutatásai.

Hirdetés

Szigeti György

Szigeti György

Azóta történt

  • 1850. június 6.

    A németországi Fuldában megszületett Karl Ferdinand Braun feltaláló, Nobel-díjas fizikus. Braun 1874-ben fedezte föl a félvezetők egyenirányító hatását, 1897-ben megszerkesztette az első katódsugárcsövet (Braun-cső), emellett kifejlesztette a csatolt körű kristálydetektort, a Braun-adót.

  • 1905. szeptember 30.

    Az angliai Leedsben megszületett Sir Nevill Francis Mott, angol fizikus, aki az amerikai P. W. Anderson és J. H. Van Vleck társaságában 1977-ben megosztott fizikai Nobel-díjat kapott a nem kristályos vagy amorf félvezetők mágneses és elektromos tulajdonságainak vizsgálatáért. Az amorf anyagok terén végzett vizsgálatai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a sokkal drágább kristályos félvezetők helyére olcsóbbak kerüljenek.