1845. szeptember 11.

A franciaországi Magneux-ben megszületett Jean Maurice Émile Baudot francia feltaláló. Az autodidakta mérnök 1874-ben szabadalmaztatta az ötcsatornás távírókódot, amely később fokozatosan kiszorította a távközlésből a Morse-kódot. Baudot kódrendszerében az egyes betűket, számjegyeket és jeleket egy-egy, 5 darab igen-nem jelből álló kombináció jelölte. Róla nevezték el a baudot, a távközlés átviteli sebességének egységét.

Hirdetés

Baudot

Előzmények

  • 1903. március 28.

    Ötvenhét éves korában Párizs egyik elővárosában, Sceaux-ban elhunyt Jean Maurice Émile Baudot, a távközlési fejlesztések egyik nagy alakja, a róla elnevezett Baudot-kód létrehozója. Az ASCII elődjének tekinthető kód egy öt egységből álló digitális kódrendszer, melyet géptávíróknál alkalmaztak. A francia kutató tiszteletére nevezték el a távközlésben a jelarány mértékegységét baudnak.

  • 1975. március 5.

    Fred Moore és Gordon French szervezésében első alkalommal gyűlnek össze elkötelezett IT-szakemberek French garázsában, a kaliforniai Menlo Parkban. A jelen lévő 32 ember (köztük Bob Albrect, Steve Dompier, Lee Felsenstein, Bob Marsh, Tom Pittman, Marty Spergel, Alan Baum és Steven Wozniak) adta a számítástechnika hajnalán meghatározó fórumnak számító Homebrew Computer Club magját.