Hirdetés

1832. március 26.

Az észak-németországi Schleswigben megszületett Berend Wilhelm Feddersen német fizikus. Feddersennek a leideni palack kisülésével folytatott kísérleteivel, forgótükör és fényképezés segítségével sikerült kimutatnia a szikraköz kisülésekor keletkező hullámot, s meghatároznia annak frekvenciáját, így Thomson (Lord Kelvin) és Kirchhoff mellett a villamos rezgések felfedezőjeként tartják számon. Feddersen munkája nyitotta meg az utat a szikratávíró, ill. a rádió-távíró és a rádiózás kifejlesztéséhez

Berend Wilhelm Feddersen 1832-1918

  • Kapcsolódó cégek:

Előzmények

  • 1802. február 6.

    Az angliai Gloucesterben megszületett Charles Wheatstone fizikus, feltaláló, az elektrotechnikai egyik úttörője. Számtalan találmány fűződik a nevéhez, többek között az angol harmonika, a sztereoszkóp, a Playfair titkosítási módszer, a távíró egy korai változatának kidolgozása, a Wheatstone-híd. Ő vezette be a számítástechnikában később oly fontos szerepet játszó lyukszalag használatát a távírásban.

  • 1907. január 15.

    Lee de Forest amerikai feltaláló megkapja a szabadalmi védettséget az Audion csőre, a később triódának nevezett megoldás első változatára. De Forest magát „a rádió atyjának” nevezte, és nem kevés joggal, ugyanis e nélkül a főképp erősítésre használt eszköz, illetve továbbfejlesztett változatai nélkül elképzelhetetlen lett volna a modern rádiózás kialakulása.