Hirdetés

1802. február 6.

Az angliai Gloucesterben megszületett Charles Wheatstone fizikus, feltaláló, az elektrotechnikai egyik úttörője. Számtalan találmány fűződik a nevéhez, többek között az angol harmonika, a sztereoszkóp, a Playfair titkosítási módszer, a távíró egy korai változatának kidolgozása, a Wheatstone-híd. Ő vezette be a számítástechnikában később oly fontos szerepet játszó lyukszalag használatát a távírásban.

Charles Wheatstone
Charles Wheatstone 1802-1875

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

  • 1832. március 26.

    Az észak-németországi Schleswigben megszületett Berend Wilhelm Feddersen német fizikus. Feddersennek a leideni palack kisülésével folytatott kísérleteivel, forgótükör és fényképezés segítségével sikerült kimutatnia a szikraköz kisülésekor keletkező hullámot, s meghatároznia annak frekvenciáját, így Thomson (Lord Kelvin) és Kirchhoff mellett a villamos rezgések felfedezőjeként tartják számon. Feddersen munkája nyitotta meg az utat a szikratávíró, ill. a rádió-távíró és a rádiózás kifejlesztéséhez

  • 1865. március 29.

    Szentesen megszületett Pollák Antal, a gyorstávíró feltalálója. Korán elhunyt munkatársával, Virág Józseffel 1899-re készültek el a forradalminak nevezhető eszközzel, melynek elterjedését számtalan balszerencsés körülmény gátolta – talán legfőképp az, hogy a folyóírás továbbítására is alkalmas, a továbbfejlesztve akár képközvetítőként is használható távíró információátadási sebességére még sokáig nem volt igény.

Előzmények