15 százalékos elbocsátással takarékoskodik a Magyar Telekom

Hirdetés


A Magyar Telekom elmúlt időszakát a koncentráció jellemezte (a T-Mobile Magyarország tavaly márciusi beolvasztása, idén októberben a T-Online hozzáférési üzletágának és az Emitelnek az anyavállalatba történt integrálása), s ennek következtében – mint a vállalat mai közleménye hírül adja – ésszerű lépésnek tartják a párhuzamos tevékenységek megszüntetését, valamint a folyamatok és a csoport működési struktúrájának egyszerűsítését. Ennek érdekében a vállalat vezetése megkezdte az érdekképviseletekkel a tárgyalásokat, s ma megállapodtak.

A közlemény szerint a létszámleépítés várhatóan 15 százalékkal csökkenti a csoport összlétszámát 2008. év végére a 2007. június végi állapothoz képest. Az elbocsátások jelentős része 2007 utolsó munkanapjával valósul meg, így a csoportlétszámra gyakorolt hatása 2008 első negyedévében jelentkezik majd.

A mai döntésnek megfelelően a csoportszintű létszámleépítés a végkielégítések miatt várhatóan további 24 milliárd forintba kerül a cégnek a negyedik negyedévben (2007 első félévében 7,3 milliárd forint volt a létszámleépítéssel kapcsolatos költség és elhatárolás). A vezetők szerint az idén már korábban végrehajtott elbocsátások és a most elhatározott létszám-leépítési megállapodás éves szinten várhatóan 13 milliárd forint megtakarítást eredményez a csoportszintű személyi jellegű ráfordításokban. Az érdekképviseletekkel kötött megegyezés tartalmazza az anyavállalat állományban maradó munkatársainak 2008 márciusában esedékes 5,5 százalékos bérfejlesztését is. Mindezek következtében a csoportszintű, működési tevékenységekhez kötődő személyi jellegű ráfordítások mértéke várhatóan 5 százalékkal csökken jövőre.

Azóta történt

Előzmények