Átszervezés miatt 1100 főt bocsát el a Texas Instruments

A Texas Instruments az elmúlt években fokozatosan csökkentette kitettségét az okostelefon-piac felé, ahol mára nagyon éles verseny alakult ki, és az asztali számítógépek valamint szerverek terén piacvezető, de itt egyelőre még jókora hátrányban levő Intel még csak most kezd komolyan foglalkozni ezzel a szegmenssel. A TI 2012-ben ezért már végrehajtott egy 1700 fős leépítést, a dallasi gyártó most pedig újabb átszervezést jelentett be, melynek következtében további 1200 munkahelyet fog megszüntetni.

A döntés amerikai, indiai és japán alkalmazottakat érint, és a vállalat elsődleges célja a beágyazott rendszerekbe szállított lapkák gyártásához kapcsolódó költségek csökkentése, továbbá az elmúlt időszakban gyengélkedő japán piacon a működési költségek leszorítása – itt többek között értékesítési és ügyfélszolgálati állások fognak megszűnni.

A TI egyébként a csökkenő bevételek vagy nehéz gazdasági helyzet miatt döntött az átalakítás mellett, Japánban jelenleg egyszerűen nincs értelme ekkora létszámot fenntartani, a beágyazott rendszereket kiszolgáló üzletág teljesítménye pedig elmarad a várttól. Az amerikai félvezetőgyártó a 2013-as negyedik negyedévben 511 millió dollár nettó nyereséget ért el, ami közel duplája a 2012 utolsó három hónapjában elért 264 milliónak.

Az Intel szintén nemrég közölte, hogy idén 5 százalékos létszámcsökkentést fog végrehajtani, a vállalatnál most 107 ezren dolgoznak.

Azóta történt

Előzmények