Xbox One: online kapcsolat, használt játékok, Kinect

Játék akárhonnan

A Microsoft szerint miután telepítünk egy játékot saját konzolunkra, onnantól az a felhőből is elérhetővé válik, így az Xbox One tulajdonosok bármelyik konzolról játszhatnak majd játékaikkal, amennyiben azon a gépen bejelentkeznek saját felhasználói fiókjukba, és telepítik a programot. Ez remek szolgáltatás lesz, és lényegében ugyanúgy fog működni, mint jelenleg PC-n a Steam.

Ami a családon belüli játékot illeti, az információk szerint a Microsoft elég nagy dobásra készül: akár 10 családtag is hozzáférhet az általunk megosztott gyűjteményünkhöz, bármelyik Xbox One-ról. Ez a 10 fős limit meglehetősen magas, és kissé túl jól hangzik, hogy igaz legyen – korlátozás nélküli hozzáférés ugyanahhoz a gyűjteményhez akár 10 főnek is, akit mi családtagként regisztrálunk a profilunkban?

Hirdetés

A lemezes játékok elajándékozása vagy kölcsönadása jelentősen nehézkesebb lesz, viszont a fentiek tükrében nem biztos, hogy ez akkora negatívum, mint amekkorának első látásra tűnik. Az Xbox One esetében egy lemezes játékot egyetlen egyszer adhatunk oda valaki másnak, és további megkötés, hogy a fogadó félnek legalább 30 napja szerepelnie kell a Live barátlistánkon.

Ami az új játékok beszerzését illeti, elvileg minden játék a megjelenés napjától elérhető lesz lemezen és a Live áruházban is.

Csak akkor hallgatózik, ha akarod

Sokaknak nem tetszett az a lehetőség, hogy a Kinectet talán nem lehet majd kikapcsolni, és a konzol folyamatosan fürkészni fogja a környezetét a parancsokra várva. A Microsoft közleményében kiemelte, hogy fontosnak tartja a személyes adatok megfelelő kezelését és védelmét, ezért több lehetőséget is biztosítanak majd a felhasználók számára az adatgyűjtés és adatkezelés szabályozására. A vállalat kiemelte, hogy az Xbox One a sima beszélgetéseket nem fogja rögzíteni és feltölteni (mondjuk valószínűtlen, hogy erre bárki reális eshetőségként számított volna), és ha az adott programnál nem alapszükséglet a Kinect, akármikor szüneteltethetjük a működését. Az „Xbox Off” paranccsal kikapcsolt konzol csak az „Xbox On” kifejezésre fogja hegyezni a fülét (de mivel egy megadott kifejezést keres, nehéz elképzelni, hogy ezt a környezetében elhangzó beszéd folyamatos figyelése és szűrése nélkül meg tudná tenni), de ha még ezt sem akarjuk, a funkciót teljes egészében kikapcsolhatjuk. Az Xbox One játékok és alkalmazások a Microsoft szerint minden egyes esetben hozzájárulást kérnek majd, ha adatkezelésről lesz szó.

Maradtak még nyitott kérdések

Jogosan merülhet fel, hogy ha a lemezes játékok is lényegében csak az installálás meggyorsítására jók, de végső soron ugyanúgy csak plusz egy sort jelentenek digitális játékgyűjteményünkben, és eladásukkor valahogy meg kell oldania a Microsoftnak a licenc transzferálását egyik felhasználói fiókból a másikba, akkor vajon miért nem lehet eladni a „használt” digitálisan beszerzett játékokat is? Hiszen akárhogy is nézzük, a fizikai adathordozó immár ténylegesen csak arra fog szolgálni, hogy lassú internetkapcsolat esetében felgyorsítsa a telepítés folyamatát, de egyébként semmi lényegi különbség nem lesz a két beszerzési mód között. A Microsoft részéről bomba húzás lenne, ha a Live boltból megvásárolt játékokat is tovább lehetne értékesíteni, és talán végre egyéb digitális disztribúciós platformokon is megvalósulna ez a régóta várt lehetőség.

A használt játékok eladása, átadása ügyében fontos részletekre nem derült most fény, kissé olyan érzést keltve, mintha még maga a Microsoft sem tudná pontosan, hogyan fognak ezek a dolgok zajlani. Az, hogy a Microsoft „mosom kezeim” alapon teljes mértékben a kiadókra bízza, hogy egy adott játék eladható lesz vagy sem, a játékosok (és a használt játékok kereskedelmével foglalkozó üzletek) szempontjából visszatetsző döntés lehet, hiszen a kecskére bízza a káposztát.

Azóta történt

  • Hiány lehet megjelenéskor a PS4-ből

    Az Amazon nem vesz fel több előrendelést a Launch Editionre, a Gamestop pedig egyszerűen csak az összeset akarja, amit a Sony gyártani tud.

  • Ballmer átszervezi a Microsoftot?

    Belső források szerint a cégvezető most különösen nagy mértékű átalakításra készül.

Előzmények