Így néz ki a Windows 7

Hirdetés

Felejtsük el a Vistát!

A Microsoft ígéretét betartva tegnap a Los Angeles-i fejlesztői konferencián (PDC2008) bemutatta következő operációs rendszerének, a Windows 7-nek egy korai változatát, a pre-bétát.

A cégnél a Windows 7-tel kapcsolatban töretlen optimizmus uralkodik: még sosem voltunk ilyen jó formában egy új operációs rendszer kibocsátása előtt – mondta Steve Sinofsky, a Windows részleg alelnöke. Sinofsky egyébként – talán a premier eufóriájának köszönhetően – meglepő módon utalt arra, hogy a Vista nem teljesítette az elvárásokat, sok problémát okozott mind a felhasználóknak, mind a kereskedőknek, nyíltan kimondta, hogy az alkalmazások és a driverek kompatibilitása megoldatlan volt a megjelenés idején, ám mindezt azzal magyarázta, hogy a gazdasági ökoszisztéma még nem állt készen a fogadására, s hozzátette: ilyesmi a Windows 7 esetében nem fordulhat elő. Külön kiemelte, hogy az azonos kódbázis miatt a Vista és a Windows 7 között ilyesmi nem történik majd meg: ami fut a Vistán, az futni fog a Windows 7-en is.

A cég állítja, hogy a javításoknak köszönhetően az új rendszer sokkal stabilabb és jelentősen gyorsabb lesz, mint elődje: a vállalati igényekre válaszolva például lecsökken a bootolási idő. Az is biztató lehet, hogy a PC- és szoftvergyártók a fejlesztés első lépéseitől fogva együtt dolgoznak a Microsofttal. Arról még nem adtak tájékoztatást, hogy hány verziót kívánnak megjelentetni, ám arra utaltak, hogy az elképesztően pörgő netbookok piaca számára valószínűleg készül majd egy „könnyűsúlyú” változat is, amelyet „megtisztítanak” majd annyira, hogy 1 GB memóriával is tökéletesen működjön. A megjelenés dátumára vonatkozó kérdéseket Sinofsky a már szokásosnak tekinthető Microsoft-válasszal kerülte meg: „Akkor adjuk ki, ha kész leszünk. Nem akarunk a fejlesztési időszakban a dátumokkal szórakozni.”

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Kínában elfeketültek a Windowsok

    Országos tiltakozás követte a Microsoft kalózkodásellenes lépéseinek bevezetését. Sokan azt mondják, a magas árak miatt nem vesznek jogtiszta szoftvert.

  • Eső után Windows Azure

    A Microsoft „új operációs rendszere” nem tartalmaz semmi olyan koncepcionális újdonságot, mely a konkurenseknél ne lenne már meg.

  • Kezdődik a Vista SP2 tesztelése

    A bétát a héten kapja meg egy csoport tesztelő, de a tesztelés és a kiadás pontos menetrendjére még várni kell.

  • Nincs baj a Microsoftnál sem

    A hosszú távú licenckonstrukciók miatt a szoftvervállalatot kevésbé érintik a válság esetleges negatív hatásai. A netbookok visszahúzzák a windowsos üzletágat.