Így kerülhető el, hogy jelentsen rólunk a Windows

További beállítási lehetőségek

A beállítások második oldalán a SmartScreen szűrő megvéd minket attól, hogy a káros tartalmakat és letöltéseket szedjünk le, melyeket a Windows böngészőinek segítségével és az alkalmazásboltban találtunk. A második pont oldaljavaslatokkal (kiegészítésekkel) gyorsítaná fel a böngészési élményt, ami akár jól is hangozhat, de a mondatnak itt nincs vége: a böngészési adatokat elküldjük a Microsoftnak.

Hirdetés

Automatikusan csatlakozzon a javasolt nyílt hotspotokhoz a rendszer? Hát persze, alapértelmezetten igen. A kiírás ugyan figyelmeztet, hogy nem minden hálózat lesz biztonságos. Mivel a többség azonban ezt már nem olvassa, a gépek zöme szabadon hozzáférhető lesz a rosszindulatú támadók számára a közösségi tereken.

A SmartScreen szűrő nem lenne rossz...
A SmartScreen szűrő nem lenne rossz... [+]

Automatikusan csatlakozzon azokhoz a hálózatokhoz, amelyeket az ismerőseink osztottak meg. Ezt ugyan ki lehet kapcsolni, de hiába nézzük végig újra és újra a telepítő által felkínált lehetőségeket, arra nem volt mód, hogy a saját megosztási preferenciáinkat állítsuk. Talán majd később. Az utolsó még bosszantóbb: küldjünk hibaüzeneteket és diagnosztikai információkat a Microsoftnak. Persze nem lenne ezzel semmi gond, ha lenne itt is kapcsoló, csak sajnos nincs.

Az installálás során ne használjuk az Expressz beállításokat, szabjuk testre a telepítést akkor is, ha emiatt két perccel tovább fog tartani a folyamat. Kapcsoljunk ki mindent, amire nincs szükségünk. Érdemes megfontolni a helyi fiók használatát, ha már a redmondiak nem kötötték Microsoft fiókhoz a telepítést.

Miután felállt a rendszer, irány a beállítások és az adatvédelem fül, ahol szépen sorban minden olyan megfigyelési eszközt kapcsoljunk ki, amire nincs szükségünk. Fontos, hogy a Feedback almenüben a diagnosztika és használati adatok küldését kikapcsolni nem tudjuk, azok mennyiségét minimalizálni azonban igen. Cortana is kikapcsolható, úgysem tud egyelőre magyarul. Akik aggódnak a számítógép generált elnevezése miatt, azt is átnevezhetik.

Adminisztrátori parancssorból további finomhangolás is elvégezhető a DiagTrack és a dmwappushservice törlésével, kikapcsolható a telemetria a regeditből, illetve a OneDrive is eliminálható a Group Policy szerkesztőben.

Azóta történt

Előzmények