A Windows ára visszajár?

Vagy mégis?

Acer: a kivétel

Hirdetés

Egészen más gyakorlatot követ az itthon legtöbb noteszgépet értékesítő Acer: a tajvani vállalatnak kidolgozott menetrendje van az előtelepített Windows árának visszafizetésére. Ha az ügyfél visszatérítést szeretne kapni, fel kell hívnia a központi szervizt, ahol tájékoztatják az eljárás menetéről – mondta kérdésünkre Pikószky András, a cég képviselője. A PC-gyártónak külön űrlapja („Windows-visszatérítési kérelem”) és árlistája van ilyen esetekre, ezekből a vásárló részletesen informálódhat a feltételekről.

Egy Windows XP Home vagy Vista Home Basic operációs rendszerért például 30, egy XP Professionalért 50, egy Vista Businessért 70, egy Vista Ultimate-ért pedig 90 euró visszatérítést kap a felhasználó az általa megadott bankszámlára. Bele kell viszont kalkulálni a képletbe, hogy a megvásárolt készüléket (az operációs rendszer és a recovery partíció, valamint az operációs rendszer eredetiségét igazoló, a gépre ráragasztott ún. Microsoft COA-matrica eltávolítása végett) el kell küldeni az Acer szervizközpontjába, a csehországi Brnoba, aminek 7000 forintos költsége a felhasználót terheli – ezért az olcsóbb Windowsok esetében a forint árfolyamának függvénye, hogy érdemes-e egyáltalán elindítani a procedúrát.


A címke sem maradhat

Szerettük volna megismerni a Fujitsu Siemens Windows-visszatérítési gyakorlatát is, a hazai leányvállalat azonban többszöri megkeresésre sem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre.

Hé, jú! Giv det máni bek!

Ma nincs egységes, minden PC-gyártó által követett irányelv arra vonatkozóan, hogy hogyan kell kezelni az előtelepített Windows árának visszatérítését kérő felhasználói igényt – mely korántsem általános, de egy szűkebb vásárlói körben kétségtelenül létezik. A nemzetközi példák azt mutatják, hogy a gyártók többsége – ha egyáltalán van erre vonatkozóan vállalati policy – hivatalosan nem támogatja a szoftver jóváírását, de a gyakorlatban kitartó érveléssel mégis rávehető erre. Erről azonban nem szívesen beszélnek. A kidolgozott visszatérítési eljárással rendelkező Acer nemcsak az általunk megkeresett három gyártó között, hanem a szélesebb mezőnyben is egyedi kivételnek számít azzal, hogy nyíltan felvállalja a Microsoft-licenccel szembemenő gyakorlatát.

Persze lehet, hogy az Acer csak elsőként tanult a bírósági tapasztalatokból. A vállalat ugyanis tavaly nyáron már elveszített egy ilyen ügyben indított pert egy francia ügyfelével szemben, aki végül közel 1000 eurót kapott vissza- és kártérítésként a 600 euróért vett noteszgépe mellé. És az eddig perre vitt esetek általában is azt mutatják, hogy bíróságok hajlanak arra, hogy a Microsoft-licenc korlátozásait felülírják a felhasználó választási jogának hangsúlyozásával, és könnyen megítélik a felperesnek az előtelepített szoftverek árát.

Barna József

Hasznos oldalak:

Azóta történt

Előzmények