Win 10 frissítés jön, tarolt a Radeon, tévékirályt avattak

Új GeForce-ok és Radeonok, VR, a tévék királya

Minden kétséget kizáróan a hét sztárja az AMD frissen útjára bocsátott, népkártyának titulált Radeon RX 480 jelzésű videokártyája volt, amelynek képességeiről alapos, 16 oldalas tesztben számoltunk be. Az ezzel kapcsolatos őrület azonban nem állt meg ezen a ponton, hiszen új VGA-hoz új Radeon Software illesztőprogram dukál, amibe egy új funkció is került WattMan név alatt. A jövőben egyébként további újdonságok várhatóak a Radeon illesztőprogram-csomagjába, ami annak a következménye, hogy az AMD felvásárolta a HiAlgo néven ismert vállalatot, mely eddig is játékosok számára érdekes programokon dolgozott.

Visszatérve az AMD új "üdvöskéjére", az RX 480-ra, a partnergyártók sem szeretnének kimaradni a "kedvező árúnak" tartott VGA által nyújtott üzleti lehetőségekből, így bemutatták saját név alatt futó megoldásaikat. Ugyanez igaz a kiegészítőkkel foglalkozó cégekre, legalábbis a vízhűtéssel foglalkozó EK már felfedte, hogy milyen lesz hamarosan kapható, az RX 480 referenciakártyát teljesen betakaró vízhűtőblokkjuk, és valószínű, hogy nem ők lesznek az egyetlenek.

Az AMD az RX 480 bejelentésével nem fejezte be az új VGA-k bevezetését, hiszen az RX 470 és RX 460 még hátravan, de most már azt is pontosan tudjuk, hogy melyik milyen paraméterekkel érkezik a nyár folyamán. Eközben az NVIDIA sem tétlenkedik, hiszen a GTX 1080 után a GTX 1070 is elrajtolt nemrég (és hamarosan itt a GTX 1060 is), de tény, hogy a GPU-ból egyelőre nem tudnak eleget szállítani, aminek okára sikerült fényt derítenünk. Nem csak ennek jártunk utána a héten, hanem annak is, hogy az új AMD Radeon RX 480 miért produkálhatott furcsa fogyasztási értékeket egyes tesztelőknél.

Nem tétlenkedtek az utóbbi időben a kijelzőpaneleket gyártó cégek sem. A TFT Central révén sikerült szert tenni az LG.Display, a Samsung és az AU Optronics útitervére is, melyek igen érdekes jövőt vázolnak fel. Az LG.Display-nél például lesz 8K4K felbontású kijelző, a Samsung komolyan belevág a 32:9 képarányú panel gyártásába, míg az AUO a magas frissítési frekvenciára gyúr már 4K felbontásban is.

Úgy tűnik, hogy a jóslatoknak megfelelően a virtuális valósággal foglalkozó cégek szekere is beindul a kezdetni nehézségek után. Egyes felmérések már azt firtatják, hogy 2016 végéig mennyi VR headset találhat gazdára és melyik vállalat profitálhat ebből a legtöbbet. Persze ez a verseny még messze nincs lefutva, de jól látható a helyezkedés a piacon, ami nem csak a hardverről szól; ezt bizonyítja az Oculus azon lépése is, hogy az áruházukban elérhető programoknál mostantól elhagyják a DRM-et.

Házimozi kategóriában is akadtak érdekességek, mint például az aranyozott Devialet hangrendszer, ami állítólag hangminőség terén sem rossz, de leginkább árával pukkasztja az érdeklődőket. Megválasztották viszont az idei tévékirályt, azaz ahogy minden évben, most is kiosztották a King of TV díjat, amiért az LG, a Samsung, a Sony és a Vizio is versenyben volt. Végezetül pedig egy jó hírrel is szolgálunk az OLED panelek kedvelői számára: az LG duplázná a legyártott panelek számát, ami azt jelenti, hogy még komolyabb hangsúlyt kaphat a technológia.

További hardveres újdonságok a cikkünk utolsó oldalán található videós hírösszefoglalóban láthatók.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!