Akármivel megbirkózik a Windows 10?

Windows 10 hardver-szoftver

Rég nem volt már annyira várt Microsoft operációs rendszer, mint a Windows 10. A sajtó és a nagyközönség egyaránt hónapok óta a redmondiak legújabb rendszerére vár, amiről a vállalat azt kommunikálja, az utolsó a sorban, telepítésével a felhasználók belépnek abba a világba, ahol a Windows már nem csak egy operációs rendszer, hanem szolgáltatás.

Azáltal, hogy az ígéretek szerint a Windows 10 folyamatosan frissül majd, megkapja a jövőben elkészülő új funkciókat, a dizájnt és természetesen a hibajavításokat, a Microsoft egyértelműen a vásárlóknak kedvez, bár megnehezíti a nagyvállalati IT szakemberek életét és talán a sajátját is azáltal, hogy az eszközök életciklusában gondolkodnak, nem pedig a szoftverében. Viszont például az eszközillesztőkkel kevesebb baj lehet, mivel mindenki azonos rendszert használ majd idővel.


[+]

A július 29-én startoló rendszerrel kapcsolatban magasak az elvárások, a Windows 8 katasztrófa után mindenki azt várja, hogy most újra valami erőteljeset mutat be a Microsoft. Első körben azt vizsgáltuk meg, mit szólnak a redmondiak új rendszeréhez a régebbi, illetve a gyengébb hardverrel szerelt gépek.

Windows 10 támogatásból tökéletesre vizsgázott az AMD Piledriver mikroarchitektúrás Athlon X4 750K processzorral és Radeon HD 7750-nel szerelt asztali gépünk. Minden további nélkül fel tudtuk telepíteni az Asrock alaplap Windows 8.1-es meghajtóját, az AMD weboldaláról pedig már Windows 10-es Catalyst tölthető le. A Wi-Fi jelerőssége kicsit szerényebb volt a megszokottnál, ezt az Edimax PCI Express kártya saját, Windows 8 meghajtójának feltelepítése megoldotta. Innen már csak az új operációs rendszer új elrendezésével kellett megbarátkozni.


[+]

Egy ma már ősinek számító, Core 2 Duo processzoros ThinkPad X60 notebookra is feltettük a Windows 10-et, hogy megnézzük, mire jut a 2006-ban gyártott, mára szinte semmilyen program által nem támogatott laptoppal. A benne dolgozó SSD-nek köszönhetően nagyjából negyed óra után már be is léphettünk Microsoft fiókunkba. Szinte minden hardverelem működött, a Trackpoint pöcökegér középső gombbal görgetése is. A Wi-Fi a Windows 7 alatt megszokottnál egy pálcikával gyengébb jelerősséget mutatott, és nem működtek a mechanikus hangerőszabályzó gombok.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények