Viszlát Firefox OS és online szerencsejáték, hello Marsutazó

Vinylválság, SSD jövőkép, stabilizátor para

Retró ide, "minőség" oda, úgy tűnik, elmarad a bakelitnek csúfolt vinylkorongok feltámadása és másodvirágzása. Pedig nem is olyan régen arról lehetett olvasni, hogy a lemezek gyártásához szükséges gépek fejlesztése és eladása is elkezd beindulni, de a legfrissebb lemezeladások összesítése alapján nagyon úgy tűnik, ez a lufi kipukkadt. De nem csak az olajfekete színben úszó, több évtizedes múltra visszatekintő korongok jártak cudarul, hanem a modern kor egyik szoftveres vívmánya, a Firefox OS is: a Mozilla Foundation ugyanis nem kíván több energiát feccölni a platformba. Ez csak idő kérdése volt, hiszen a mobilokat már tavaly elkapálták, így csak néhányan maradtak, akik számára ez érvágást jelent. Köztük van viszont a Panasonic, aki erre alapozta okostévérendszerét, így most azt latolgattuk, hogy merre mozdulhat tovább a japán cégóriás.


[+]

A Samsungnál viszont nagyon jól tudják, hogy merre mozduljanak SSD-témában, és ezt ki is fejtették nemrég az SSD Global Summit rendezvényen. Elsősorban szeretnék megreformálni a szerverekbe szánt SSD-k foglalatát, mivel az M.2 kissé körülményes és a jelenlegi kártyaformátum korlátozza a tárkapacitást is. Emellett beszéltek arról is, miként alakul az SSD-k árazása 2020-ig bezárólag, és ez hogyan viszonyul majd a HDD-k árához.


[+]

Talán nem meglepő, hogy a Samsung a 3D NAND technológiával képzeli el a memóriaalapú tárolók jövőjét, amiben egyelőre piacvezetők, de a konkurencia is kezd felnőni a feladathoz. Ráadásul a hagyományos, planáris NAND-ra épülő SSD-k mintájára a 3D NAND-hoz is felbukkantak az olcsóbb (NVMe) vezérlők a kínálatban, amire valószínűleg egyre több cég fog építeni. Az ADATA például már le is tette névjegyét a frissen bemutatott XPG SX8000 SSD családdal. Persze a hagyományos SSD-k sem szorulnak a háttérbe még jó ideig, amire bizonyíték az OCZ szintén új, TL100 szériája.

Friss fejlesztésekkel rukkolt elő az AMD és az NVIDIA is, bár ezekből követlenül nem a felhasználók fognak profitálni. A vörösök előálltak a beágyazott piacra szánt Polaris GPU-kkal, míg az NVIDIA a Xavier rendszerchipet leplezte le, mely az autók része lehet a jövőben. Ami inkább a felhasználókat érinti, az a Vega 10 cGPU lehet az AMD boszorkánykonyhájából, mely követlenül a GP102 és GP104 kódjelű NVIDIA GPU-k ellenfele lehet – annak a GP104-nek, aminek fizikai felépítésére végre fény derülhetett.


[+]

Pörgött a rendszerchipbiznisz is, és csupa nagy cég fedte fel fejlesztéseit. A MediaTek a Helio X20 SoC utódját mutatta be, amiben igen sok és érdekes változást vezettek be, valamint a Qualcomm is új Snapdragon lapkákat virított, amelyekkel a compute platformokat kívánják megnyerni maguknak. Előkerült az architektúra atyja, az ARM neve is, méghozzá az új CoreLink összeköttetés kapcsán, ami lehetővé teszi, hogy 128 processzormagig skálázódjanak az ezt használó megoldások.


[+]

Zárásként a képstabilizátorok technikai határáról szóló, "A Föld limitálja a stabilizátorokat" című írásunkat és az utolsó oldalon található, hardverekről szóló videós hírösszefoglalónkat ajánljuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!