VGA Star Wars rajongóknak, Intel Kaby Lake-G jön, Broadwell-E megy

Sofőr nélküli autók, gyorsabb net a UPC-nél

A héten végre vége lett annak a punnyadásnak, amelyet a múlt héten tapasztalhattunk, és mind itthon, mind a nagyvilágban élénk mozgást láttunk az IT területén, fontos bejelentések érkeztek, sőt inkább válogatni kellett a híradások között. Ha a hazai híreket nézzük, akkor egyrészt a – főleg szolgáltatói – fejlesztések szúrnak szemet, másrészt pedig a rendezvényekben is dúskáltunk.

A cég markáns magyarországi piaci jelenléte miatt sokakat érint, hogy a UPC komoly bejelentést tett: a vállalat 120 megabitre emeli az internet (letöltési) sebességét közel százhúszezer ügyfele számára, akiknek ezzel semmi dolguk nincs, a váltás automatikus, központi. A lépés módja egyáltalán nem meglepő, a UPC már sok éve követi ezt az üzleti gyakorlatot: nem árakat csökkentenek – bár erre is volt már példa, és a hűségek lejártakor a szolgáltató a tapasztalatok szerint igen rugalmas tud lenni, az egyszerű polgár is kedvező konstrukciókat tud kiharcolni, ha elsőre nem fogad el egy ajánlatot –, hanem azonos árért magasabb színvonalú szolgáltatást (jórészt gyorsabb letöltésű netet) ad automatikusan egy meghatározott körben. Persze ez sokaknak nem elegendő, illetve még így is drágának tartják a UPC szolgáltatását, valamint felhányják, hogy a szolgáltató csomagjai túlságosan aszimmetrikusak a versenytársakéhoz képest, főképp a DIGI-vel összehasonlítva. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a UPC sokkal nagyobb lefedettséggel rendelkezik: a DIGI csakis a sűrűn lakott területekre viszi el a szolgáltatását. Kicsit lazán fogalmazva: ha kilépünk a belvárosból vagy a panelkörzetekből, a legtöbb helyen csak a UPC (vagy egy másik egyedüli szolgáltató) érhető el – persze magasabb áron.

UPC
[+]

Bizonyos mértékig hasonló üzletpolitikát követ a magyar oligopol piacon a Magyar Telekom is, akik bejelentették új mobilinternetes csomagjaikat, és ezeken is látszik, hogy nem az árcsökkentés irányába mozdulnak el, hanem inkább a szolgáltatások minőségét vagy mennyiségét igyekeznek növelni, illetve speciális – bár felmérések eredményeivel alátámasztott – igények kiszolgálására törekszenek. Egészen biztosan felemás lesz a portfólióváltás megítélése fogyasztói szemszögből.

Hirdetés

A sok szempontból gyengélkedő állami vasúttársaság, a MÁV is fejlesztéssel jelentkezett a héten, és meg kell mondani, hogy az alkalmazásból történő jegyvásárlás nemcsak hasznos és jó, hanem már rég várt megoldás is. Persze a puding próbája az evés, épp a MÁV esetében derült már ki többször, hogy értékes és jó informatikai fejlesztéseket hajtottak végre, ám a már nem a mérnökökön múló megvalósítás hagyott maga után kívánnivalókat. Meglátjuk.

Azt is jó volt olvasni, hogy a hazai kiskereskedelem egyik legsúlyosabb szereplője, a multinacionális SPAR felpörgeti az online kasszák bevezetését szolgáló projektjét, közölték, hogy megtöbbszörözik az ilyen állomások számát a következő évben – igaz, ez még mindig kevésnek tűnik, mivel van egy nem is olyan szűk réteg, akik számára a napi kisbevásárlásoknál ez a szolgáltatás nagy könnyebbséget jelentene.

SPAR önkiszolgáló kassza Érden
[+]

A hét közepén érkezett a hír, hogy a már eddig is sok versenyen bizonyított magyar hackercsapat, a már cégeknél dolgozó, illetve még egyetemista biztonsági szakemberekből álló !SpamAndHex – mely a BME-n működő CrySyS Lab keretében és támogatásával jött annak idején létre – a Google egy rangos versenyén a második helyezést érte el. Ez hatalmas eredmény: a nagy presztízsű versenyre az egész világból nagyjából kétezer csapat nevezett. Közhelyszerű lenne ezredszer kimondani, hogy Magyarországon bőségesen van szellemi potenciál, melynek kihasználásában nem jeleskedünk, inkább hagyjuk, hogy más helyen érjen be a vetés.

A hazai viszonyokat ismerve kissé meglepő, hogy egy nagy állami rendszer viszonylag zökkenőmentesen indult el: november elsején hivatalosan is bevezették az e-recepteket Magyarországon (pontosabban az úgynevezett elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér – EESZT – rendszert, melynek része az e-recept is). De gondok azért akadnak: a receptek december 15-ig még nem mindenhol fognak működni, ugyanis a hazai patikák egy részének informatikai rendszerét még nem sikerült alkalmassá tenni az új rendszerre. Ennek oka az érintett szakszervezeti vezető állításai és utalásai szerint az, hogy túl szűk volt a határidő és túl kevés a munka végrehajtásához szükséges, magasan képzett szakember. Ez minden bizonnyal így is van.

A nemzetközi színtéren megítélésünk szerint egyértelműen a felvásárlással a Google (pontosabban: Alphabet) karjai közé került Waymo bejelentése vitte el a pálmát: az autonóm vezetési rendszerét kb. egy évtizede fejlesztő szakembergárda vezetője bejelentette, hogy indulnak azok az éles közúti tesztek, melyek során a tesztautókban már nem lesznek biztonsági okokból sofőrök, felügyelő mérnökök. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Waymo az ebben a szegmensben használt ötös skálán már elérte a négyes szintet, vagyis rendszerük képes a közvetlen emberi jelenléthez kapcsolódó manuális beavatkozási lehetőség nélkül hétköznapi forgalomban elvezetni egy járművet.

Természetesen ez még nem az ötös szint, a full automata autó, mert még szükséges a távoli felügyelet, de már ott tartanak, hogy pár hónapon belül a kijelölt arizonai régióban bárki rendelhet magának utazásra egy olyan autót, melyben már nincs sofőr. Úgy tűnik, egyáltalán nem álom az, amit a hasonló fejlesztésekkel foglalkozó cégek gyakorlatilag közmegállapodásnak tekintenek: ha a törvényi szabályozások is megengedik, 2020-ra megjelenhetnek az utakon az első teljesen önvezető autók – ezek persze szinte biztosan kisebb flották lesznek kezdetben, valószínűleg taxi- és teherfuvarozó szolgáltatások, ahogy például a japánok is tervezik az olimpia indulásával összehangolva.

A másik, különös érdeklődésre számot tartó nemzetközi hír az IT-világ „bezzegországához”, Észtországhoz kapcsolódik, ahol az eddig viszonylag zökkenőmentesen bevezetett és működtetett e-állam kissé megbicsaklott: az első komolyabb problémát kell megoldaniuk. A gond gyökere az, hogy biztonsági kutatók még az év elején felfedeztek egy biztonsági rést, mely a gyöngének számító titkosítási módszerből adódott, így megvolt az az elvi lehetőség, hogy támadók hozzájussanak a kártyahasználók személyes adataihoz. Habár az illetékesek többször és több helyen hangsúlyozták, hogy nincs tudomásuk a rés kihasználásáról, a tanúsítványkezelés hibájából adódó kockázat miatt nemrég kiadtak egy frissítést; erre a múlt hónap végén fel is hívták az érintettek figyelmét, de a rendőrség és az információbiztonsági hatóság nyomására úgy döntöttek, hogy egy figyelemfelhívó akció keretében egy hétvégére korlátozzák a kártyák használhatóságát. Összességében azt lehet mondani, hogy a digitalizálás mellett elkötelezett és ezzel komoly presztízst, illetve jelentős jövedelmet generáló észt vezetők és szakemberek a lehető legjobb módon kezelték és kezelik a helyzetet.

Az már inkább az apróságok kategóriájába tartozik, hogy a Microsoft hamarosan lezár egy csatornát, melyen keresztül még mindig lehet ingyenesen Windows 10-re frissíteni, illetve a Paradise Paper adatainak feldolgozott publikálásakor újabb részletek derültek ki az Apple offshore trükkjeiről – ez utóbbinál nincs komolyabb újdonság, inkább csak árnyalódott az a kép, melyet eddig is ismertünk.

Lejár
[+]

És a Twitter is meghúzta a rég ígért változtatást: megduplázták a mikroblog oldalon felhasználható karakterek számát. De hogy a szkepticizmusnak is hangot adjunk és egy mértékadó magyar szakembert idézzünk: úgy tűnik, a Twitternél nincsenek tisztában saját termékük jellemzőivel, annak vonzerejével, és ahelyett, hogy a meglévő hibákat javítanák, valamint emelnék a szolgáltatás színvonalát, inkább tönkreteszik azt.

dajkopali, Daywalker