Vélemény: elbutítanak a felesleges smart kütyük

Okos, de mitől?

Világosan látható trend, hogy rengeteg kisebb-nagyobb cég, vállalkozás próbál sikereket elérni a varázserejűnek tartott smart jelző használatával. Hivatalos definíció nincs arra, hogy pontosan mit is nevezünk magyar fordításban okosnak, de általában azokat a termékeket, amelyek alapvetően más típusú készülékekkel vagy funkciókkal állnak kapcsolatban vagy működnek együtt, jellemzően valamilyen vezeték nélküli technológia révén.


[+]

A smart tévék például lehetővé teszik különféle internetes alkalmazások futtatását, felhőalapú szolgáltatások használatát, a smart kamerák képe nyomon követhető a mobil eszközökön, a smart mosógépekre pedig a neten keresztül tölthetőek le új programok, hogy csak néhány konkrét példát említsünk a korábban egymástól idegen területek összefonódására. Ezek között akadnak valóban valóban hasznos és használható megoldások, hiszen például az teljesen jó, hogy a tévéken is lehet YouTube videókat nézni, az audiorendszerekről közvetlenül elérhetőek a zenei adatbázisok, hogy a biztonsági rendszerekről ne is beszéljünk.


[+]

Annak is lehet értelme, hogy a hűtőszekrény számon tartja a készleteket, és ha szükséges, megrendeli a boltból, ami kell, mint ahogy annak is, ha egy lépés- és pulzusszámláló eljuttatja az edzés közben mért adatokat egy adatbázisba, aminek alapján egy szoftver segíthet hatékonyabbá tenni a tréninget. Sőt már vannak olyan ütvefúrók és csavarbehajtók, amelyek a felhőbe mentik az elhasználódásukra vonatkozó szervizadatokat, aminek köszönhetően nő az eszközök élettartama, és csökken a selejt, valamint olcsóbbá válhat az építőipari vállalkozások és a villamosművek működése. Egy szó mint száz, léteznek olyan területek, ahol ez az irány valódi evolúciót, és hozzáadott értéket jelent.

Nem mind arany, ami smart

A közösségi finanszírozásra építő oldalak, tehát például a Kickstarter vagy az Indiegogo tele vannak olyan kezdeményezésekkel, amelyek a smart varázsszó segítségével próbálnak pénzt kicsalni az emberek zsebéből. A CES-en nézelődve is rengeteg okosnak nevezett eszközzel, illetve ezek fejlesztésére szakosodott startuppal lehetett találkozni. A dolog egyrészt érthető, hiszen ez manapság tényleg divatos irány, másrészt olykor kifejezetten bosszantó látni, hogy mekkora összeget képesek összekalapozni egyesek jó esetben csak haszontalan, rosszabb esetben kifejezetten károsnak tűnő masinákkal. A következő oldalon mutatunk pár konkrét példát, és szó esik arról is, hogy mi a baj ezekkel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt