Vélemény: elbutítanak a felesleges smart kütyük

Okos, de mitől?

Világosan látható trend, hogy rengeteg kisebb-nagyobb cég, vállalkozás próbál sikereket elérni a varázserejűnek tartott smart jelző használatával. Hivatalos definíció nincs arra, hogy pontosan mit is nevezünk magyar fordításban okosnak, de általában azokat a termékeket, amelyek alapvetően más típusú készülékekkel vagy funkciókkal állnak kapcsolatban vagy működnek együtt, jellemzően valamilyen vezeték nélküli technológia révén.


[+]

A smart tévék például lehetővé teszik különféle internetes alkalmazások futtatását, felhőalapú szolgáltatások használatát, a smart kamerák képe nyomon követhető a mobil eszközökön, a smart mosógépekre pedig a neten keresztül tölthetőek le új programok, hogy csak néhány konkrét példát említsünk a korábban egymástól idegen területek összefonódására. Ezek között akadnak valóban valóban hasznos és használható megoldások, hiszen például az teljesen jó, hogy a tévéken is lehet YouTube videókat nézni, az audiorendszerekről közvetlenül elérhetőek a zenei adatbázisok, hogy a biztonsági rendszerekről ne is beszéljünk.


[+]

Annak is lehet értelme, hogy a hűtőszekrény számon tartja a készleteket, és ha szükséges, megrendeli a boltból, ami kell, mint ahogy annak is, ha egy lépés- és pulzusszámláló eljuttatja az edzés közben mért adatokat egy adatbázisba, aminek alapján egy szoftver segíthet hatékonyabbá tenni a tréninget. Sőt már vannak olyan ütvefúrók és csavarbehajtók, amelyek a felhőbe mentik az elhasználódásukra vonatkozó szervizadatokat, aminek köszönhetően nő az eszközök élettartama, és csökken a selejt, valamint olcsóbbá válhat az építőipari vállalkozások és a villamosművek működése. Egy szó mint száz, léteznek olyan területek, ahol ez az irány valódi evolúciót, és hozzáadott értéket jelent.

Nem mind arany, ami smart

Hirdetés

A közösségi finanszírozásra építő oldalak, tehát például a Kickstarter vagy az Indiegogo tele vannak olyan kezdeményezésekkel, amelyek a smart varázsszó segítségével próbálnak pénzt kicsalni az emberek zsebéből. A CES-en nézelődve is rengeteg okosnak nevezett eszközzel, illetve ezek fejlesztésére szakosodott startuppal lehetett találkozni. A dolog egyrészt érthető, hiszen ez manapság tényleg divatos irány, másrészt olykor kifejezetten bosszantó látni, hogy mekkora összeget képesek összekalapozni egyesek jó esetben csak haszontalan, rosszabb esetben kifejezetten károsnak tűnő masinákkal. A következő oldalon mutatunk pár konkrét példát, és szó esik arról is, hogy mi a baj ezekkel.

Az okos kulacs, cipő és társai

Itt van például a lapunkon is kisebb kommentvihart generáló Seed, azaz az okos kulacs, amely rendelkezik beépített LCD kijelzővel, akkumulátorral, szól ha eljött az ivás ideje, és még azt is lehetővé teszi, hogy egy app segítségével megosszuk barátainkkal, milyen ügyesen megoldottuk a folyadékbevitelt. Ez egyrészt csak szimpla marhaságnak tűnik, de ha belegondolunk, hogy az energiacella nem a fán terem, mint ahogyan a folyadékkristályos kijelző sem, és persze nem is úgy bomlanak le, mint egy narancshéj, akkor már máshogy tekintünk rá. Főleg, hogy a gyártó is pusztán 1-2 éves élettartamról beszél, ami után lehet újat venni, de a kialakítását, a szűk száját és a felesleges bemélyedéseket elnézve jó esély van rá, hogy ha nem vizet tárolnak benne, akkor a tisztítási nehézségek miatt hamarabb a kukában végzi. Magyarul az okos kulacs sokkal inkább tűnik egy előregyártott elektronikai hulladéknak, amire kizsigerelt bolygónkon igazán semmi, de semmi szükség nincs.

Seed
Seed [+]

Gyakorlatilag szóról szóra elmondható ugyanez a színes kijelzővel ellátott cipőről is, amiben elvileg az a pláne, hogy tulajdonosa egy alkalmazás révén különféle ábrákat, szövegeket juttathat el rá. A topánkát így teljesen a saját képére szabhatja, valamint kifejezheti vele azt is, hogy éppen milyen kedve van vagy ki a kedvenc énekese, mesefigurája, sportolója. Látva, hogy nagyjából mennyi ideig bírja manapság egy átlagos cipő, ennek sem lehet sokkal hosszabb időt jósolni, mint a palacknak, csak ez egy fokkal nagyobb terhelést ró környezetünkre.

Vannak olyan termékek, amelyek nem lennének rosszak, de valamilyen okból kifolyólag próbálják ráhúzni a smart címkét, aminek következtében egy kicsit nevetségessé válnak. Ilyen például az 1200 dollárba kerülő, síelőknek szánt, okosnak nevezett légzsák, amelyet Vegasban sikerült közelről is megcsodálni. Ez az esés során automatikusan felfújódik, amivel védi a sportolót, és ez tényleg remek ötlet. De hogy miért került bele Wi-Fi, ami a különféle szenzorok által mért adatokat továbbítja egy felhőalapú rendszerbe a felhasználó telefonján keresztül, azt már nem igazán tudták a helyszínen se meggyőzően elmagyarázni a fejlesztők. Persze, jól hangzik az "okos légzsák", ám ennyiben a dolog ki is merül.

Inemotion Smart Vest
In&motion Smart Vest [+]

Szintén a CES-en futottunk bele az egyik, startupok bemutatására fókuszáló minirendezvényen az egyik legnagyobb őrültségbe, amit eddig láttunk. Ez egy női nemi szervre applikálható, gumiborítású mütyür, amely egy kis integrált motor révén képes rezegni, ezáltal jó érzést kelteni az ezt használó hölgyeknek. A dologban az a pláne, hogy az eszköz okostelefonnal, Bluetooth kapcsolat révén vezérelhető, ráadásul a partner által, mert így az ingerek váratlanul érkeznek, ami állítólag növeli az örömérzetet. Magyarul egy szexuális segédeszköz azoknak, akik lusták hozzáérni a másikhoz. Tényleg már csak ez hiányzott.

Sensoriafitness, az okos zokni
Sensoriafitness, az okos zokni [+]

De van már okos öv és okos zokni is. Az előbbi apró rezgésekkel jelzi, ha már sokat volt a felhasználó egy helyben és ideje mozognia, emellett bekapcsolható rajta a riasztás funkció, valamint rendelkezik integrált lépésszámlálóval is, a kapott adatokat pedig természetesen a telefonra továbbítja. A páronként 200 dollárba zokniból sem hiányzik ez utóbbi szolgáltatás, sőt papíron még arra is képes, hogy jelezze a felhasználónak, hogy rossz stílusban fut, ami miatt megsérülhet. Ezzel csak az a baj, hogy mivel minden ember más tulajdonságokkal és adottságokkal bír, ezért kőbe vésett szabályok sincsenek. Egy zokni nem fog tudni releváns tanácsot adni abban, hogy kell mozogni, nem véletlenül képzik az edzőket annyi éven át.

A sötét oldal

Vannak olyan smart eszközök is, amelyek használata rossz irányba befolyásolja az ember személyiségét, és bár tény, hogy kényelmesebbé tehetik az életet, ezért nagy árat kell fizetni. Ilyen például az okos kutyaetető masina, amelynek segítésével távolról adhat enni és inni a gazdi kedvencének. Ez első blikkre nem hangzik rosszul elsőre, de ha picit belegondolunk, hogy valaki, aki még azt sem tudja megoldani, hogy naponta egyszer valaki (sőt, hát leginkább ő maga) ránézzen az ebre és egy füst alatt megetesse, levigye sétálni stb. annak nem igazán való háziállat. Az a kutya, akit így elhanyagolnak, annak nem csak az lesz a baja, hogy éhes vagy szomjas, azon pedig nem segít egy okos etetőgép.

Ugyanez a baj a Clever Pet nevű eszközzel, amely egy olyan automata, amely jutalomfalatot ad a kutyának, ha az helyesen "válaszol" egy "feltett kérdésre". Magyarul lefoglalja az állatot, így a gazdájának még játszania sem kell vele. Az Anifitet pedig a nyakörvre kell helyezni, hogy egész nap monitorozza, mennyit mozgott az eb vagy evett-e rendesen. Ha a kapott érték eltér a megszokottól, akkor jelzi, és ezáltal állítólag könnyű megállapítani, hogy beteg-e. Viszont ha valaki a telefonjára és a szenzorokra bízza magát, amikor a kutyája egészségéről van szó, az már rég rossz. Egy normális gazda foglalkozik annyit a kedvencével, hogy egyből kiszúrja, ha valami baj van, például észreveszi, hogy száraz az orra, szokatlanul kedvetlen vagy nem eszik.

Cry Translator
Cry Translator [+]

Az előbbiek minősített (sőt inkább ijesztő) esete a Cry Translator. Ez egy olyan masina, amelyik a kisbaba sírásának típusa alapján "megmondja", hogy mi baja a gyermeknek. Beteg, játszani vagy cumizni akar-e, álmos, esetleg új pelenkát kér. Amellett, hogy szerintünk a babasírás nem fordítható le ilyen egyértelműen és általánosan, úgy gondoljuk, hogy egy gyereknek nem kizárólag és elsősorban a szükségletei kielégítésére van szüksége, hanem egy szerető szülőre, aki foglalkozik vele, odafigyel rá, és aki megtanul kommunikálni vele. És ez nem pótolható egy géppel, vagy ha igen, akkor ott komoly baj van, és még komolyabb bajok lesznek később.

Okos élet, de mennyire?

A smart eszközök tehát nagyon hasznosak és kényelmesek lehetnek a legtöbb esetben, de pusztán az, hogy valami okos, nem jelenti azt, hogy jó is. Világosan látszik, hogy ezek a szerkezetek, szolgáltatások a hétköznapi életünk megkerülhetetlen elemeivé válnak lassan, de azért túlzásokba sem lenne szabad esni, és igenis meg kell húzni bizonyos határokat, amelyek mögé jobb nem beengedni az elektronikus kütyüket. Az irányon mindenesetre változtatni kell, ugyanis rengeteg energia, pénz és idő megy el teljesen haszontalan, mindössze az emberek lehúzását, megkopasztását célzó, ám valódi értéket nem képviselő, okosnak nevezett eszközök fejlesztésére és gyártására. Nem tudjuk megmondani, mi lenne erre a megoldás, de talán ha úgy általában kicsit többet gondolkodnának az emberek, az már önmagában sok problémát megoldana.

Várjuk olvasóink véleményét is a cikk fórumában!

elefant

Hirdetés

Azóta történt