Hirdetés

Vélemény: elbutítanak a felesleges smart kütyük

Hirdetés

Az okos kulacs, cipő és társai

Itt van például a lapunkon is kisebb kommentvihart generáló Seed, azaz az okos kulacs, amely rendelkezik beépített LCD kijelzővel, akkumulátorral, szól ha eljött az ivás ideje, és még azt is lehetővé teszi, hogy egy app segítségével megosszuk barátainkkal, milyen ügyesen megoldottuk a folyadékbevitelt. Ez egyrészt csak szimpla marhaságnak tűnik, de ha belegondolunk, hogy az energiacella nem a fán terem, mint ahogyan a folyadékkristályos kijelző sem, és persze nem is úgy bomlanak le, mint egy narancshéj, akkor már máshogy tekintünk rá. Főleg, hogy a gyártó is pusztán 1-2 éves élettartamról beszél, ami után lehet újat venni, de a kialakítását, a szűk száját és a felesleges bemélyedéseket elnézve jó esély van rá, hogy ha nem vizet tárolnak benne, akkor a tisztítási nehézségek miatt hamarabb a kukában végzi. Magyarul az okos kulacs sokkal inkább tűnik egy előregyártott elektronikai hulladéknak, amire kizsigerelt bolygónkon igazán semmi, de semmi szükség nincs.

Seed
Seed [+]

Gyakorlatilag szóról szóra elmondható ugyanez a színes kijelzővel ellátott cipőről is, amiben elvileg az a pláne, hogy tulajdonosa egy alkalmazás révén különféle ábrákat, szövegeket juttathat el rá. A topánkát így teljesen a saját képére szabhatja, valamint kifejezheti vele azt is, hogy éppen milyen kedve van vagy ki a kedvenc énekese, mesefigurája, sportolója. Látva, hogy nagyjából mennyi ideig bírja manapság egy átlagos cipő, ennek sem lehet sokkal hosszabb időt jósolni, mint a palacknak, csak ez egy fokkal nagyobb terhelést ró környezetünkre.

Vannak olyan termékek, amelyek nem lennének rosszak, de valamilyen okból kifolyólag próbálják ráhúzni a smart címkét, aminek következtében egy kicsit nevetségessé válnak. Ilyen például az 1200 dollárba kerülő, síelőknek szánt, okosnak nevezett légzsák, amelyet Vegasban sikerült közelről is megcsodálni. Ez az esés során automatikusan felfújódik, amivel védi a sportolót, és ez tényleg remek ötlet. De hogy miért került bele Wi-Fi, ami a különféle szenzorok által mért adatokat továbbítja egy felhőalapú rendszerbe a felhasználó telefonján keresztül, azt már nem igazán tudták a helyszínen se meggyőzően elmagyarázni a fejlesztők. Persze, jól hangzik az "okos légzsák", ám ennyiben a dolog ki is merül.

Inemotion Smart Vest
In&motion Smart Vest [+]

Szintén a CES-en futottunk bele az egyik, startupok bemutatására fókuszáló minirendezvényen az egyik legnagyobb őrültségbe, amit eddig láttunk. Ez egy női nemi szervre applikálható, gumiborítású mütyür, amely egy kis integrált motor révén képes rezegni, ezáltal jó érzést kelteni az ezt használó hölgyeknek. A dologban az a pláne, hogy az eszköz okostelefonnal, Bluetooth kapcsolat révén vezérelhető, ráadásul a partner által, mert így az ingerek váratlanul érkeznek, ami állítólag növeli az örömérzetet. Magyarul egy szexuális segédeszköz azoknak, akik lusták hozzáérni a másikhoz. Tényleg már csak ez hiányzott.

Sensoriafitness, az okos zokni
Sensoriafitness, az okos zokni [+]

De van már okos öv és okos zokni is. Az előbbi apró rezgésekkel jelzi, ha már sokat volt a felhasználó egy helyben és ideje mozognia, emellett bekapcsolható rajta a riasztás funkció, valamint rendelkezik integrált lépésszámlálóval is, a kapott adatokat pedig természetesen a telefonra továbbítja. A páronként 200 dollárba zokniból sem hiányzik ez utóbbi szolgáltatás, sőt papíron még arra is képes, hogy jelezze a felhasználónak, hogy rossz stílusban fut, ami miatt megsérülhet. Ezzel csak az a baj, hogy mivel minden ember más tulajdonságokkal és adottságokkal bír, ezért kőbe vésett szabályok sincsenek. Egy zokni nem fog tudni releváns tanácsot adni abban, hogy kell mozogni, nem véletlenül képzik az edzőket annyi éven át.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt