Vélemény: elbutítanak a felesleges smart kütyük

Hirdetés

A sötét oldal

Vannak olyan smart eszközök is, amelyek használata rossz irányba befolyásolja az ember személyiségét, és bár tény, hogy kényelmesebbé tehetik az életet, ezért nagy árat kell fizetni. Ilyen például az okos kutyaetető masina, amelynek segítésével távolról adhat enni és inni a gazdi kedvencének. Ez első blikkre nem hangzik rosszul elsőre, de ha picit belegondolunk, hogy valaki, aki még azt sem tudja megoldani, hogy naponta egyszer valaki (sőt, hát leginkább ő maga) ránézzen az ebre és egy füst alatt megetesse, levigye sétálni stb. annak nem igazán való háziállat. Az a kutya, akit így elhanyagolnak, annak nem csak az lesz a baja, hogy éhes vagy szomjas, azon pedig nem segít egy okos etetőgép.

Ugyanez a baj a Clever Pet nevű eszközzel, amely egy olyan automata, amely jutalomfalatot ad a kutyának, ha az helyesen "válaszol" egy "feltett kérdésre". Magyarul lefoglalja az állatot, így a gazdájának még játszania sem kell vele. Az Anifitet pedig a nyakörvre kell helyezni, hogy egész nap monitorozza, mennyit mozgott az eb vagy evett-e rendesen. Ha a kapott érték eltér a megszokottól, akkor jelzi, és ezáltal állítólag könnyű megállapítani, hogy beteg-e. Viszont ha valaki a telefonjára és a szenzorokra bízza magát, amikor a kutyája egészségéről van szó, az már rég rossz. Egy normális gazda foglalkozik annyit a kedvencével, hogy egyből kiszúrja, ha valami baj van, például észreveszi, hogy száraz az orra, szokatlanul kedvetlen vagy nem eszik.

Cry Translator
Cry Translator [+]

Az előbbiek minősített (sőt inkább ijesztő) esete a Cry Translator. Ez egy olyan masina, amelyik a kisbaba sírásának típusa alapján "megmondja", hogy mi baja a gyermeknek. Beteg, játszani vagy cumizni akar-e, álmos, esetleg új pelenkát kér. Amellett, hogy szerintünk a babasírás nem fordítható le ilyen egyértelműen és általánosan, úgy gondoljuk, hogy egy gyereknek nem kizárólag és elsősorban a szükségletei kielégítésére van szüksége, hanem egy szerető szülőre, aki foglalkozik vele, odafigyel rá, és aki megtanul kommunikálni vele. És ez nem pótolható egy géppel, vagy ha igen, akkor ott komoly baj van, és még komolyabb bajok lesznek később.

Okos élet, de mennyire?

A smart eszközök tehát nagyon hasznosak és kényelmesek lehetnek a legtöbb esetben, de pusztán az, hogy valami okos, nem jelenti azt, hogy jó is. Világosan látszik, hogy ezek a szerkezetek, szolgáltatások a hétköznapi életünk megkerülhetetlen elemeivé válnak lassan, de azért túlzásokba sem lenne szabad esni, és igenis meg kell húzni bizonyos határokat, amelyek mögé jobb nem beengedni az elektronikus kütyüket. Az irányon mindenesetre változtatni kell, ugyanis rengeteg energia, pénz és idő megy el teljesen haszontalan, mindössze az emberek lehúzását, megkopasztását célzó, ám valódi értéket nem képviselő, okosnak nevezett eszközök fejlesztésére és gyártására. Nem tudjuk megmondani, mi lenne erre a megoldás, de talán ha úgy általában kicsit többet gondolkodnának az emberek, az már önmagában sok problémát megoldana.

Várjuk olvasóink véleményét is a cikk fórumában!

elefant

Hirdetés

Azóta történt