Valamire készül az NVIDIA, támad az okosdolgok sötét oldala

Hirdetés

Blogoló: Acer, Fujitsu

Április legvégén New Yorkban jártunk az Acer hagyományos, éves sajtótájékoztatóján, ahol idén is rengeteg új terméket mutattak be. A seregszemlét egy érdekes megoldás, az Xplova X5 nyitotta, ami egy speciális, kerékpárosoknak szánt miniszámítógép. Utána jöttek sorra a Liquid családba tartozó fitnesz karperecek és okostelefonok. Láthattuk az új Iconia Tab 10 táblagépet is, ami a szokásos paraméterek mellett a hangra gyúr. A tízhüvelykesnek Full HD felbontású képernyője, MediaTek MT8163A rendszerchipje, 2 GB memóriája és Android 6.0 operációs rendszere van.


Notebookok terén igazi újdonság az Aspire S 13. Láttunk már korábban is 13,3 hüvelykes, Skylake processzoros, Full HD felbontású IPS paneles kijelzővel szerelt, vékony notebookot, de nem ilyen alacsony, 699 dollárról induló tervezett árral. Természetesen érkezett új Chromebook is, amit nagyon elegánsra szabtak, de sajnos elődeihez hasonlóan várhatóan nem jut el a hazai piacra. A frissített Aspire és TravelMate modellek viszont biztosan eljutnak Magyarországra. Az új Aspire F családdal már volt alkalmunk korábban megismerkedni, az E modellek új AMD processzorokat és grafikus alrendszert kapnak, az R15 pedig Skylake CPU-val frissül, akárcsak a TravelMate 658P.


Nagymértékben, összesen nyolc modellel bővült az Acer amúgy sem szegényes projektorkínálata; minden kategóriában tálaltak valami újdonságot. A legérdekesebb a cserélhető lencsés F7 sorozat, amit különböző vetítési távolsághoz lehet igazítani, fényárama pedig eléri az 5-6000 ANSI lument. Lejjebb az sRGB és Rec.709 színteret is lefedő A sorozat jön, LED fényforrással pedig két modellt kapunk, közülük az egyik hordozható.

A Fujitsu blogban a Celsius munkaállomások és Primergy szerverek bemutatása után a hardvertől kicsit a technikai részletek bemutatása felé fordultunk. Leírtuk, milyen energiatakarékossági és ergonómiai, illetve kényelmi megoldásokat használ a japán vállalat számítógépeinél és a hozzájuk tartozó perifériáknál. Szintén érdekes hír, hogy a Fujitsu ismét, zsinórban negyedszer került fel a Fortune magazin legjobb vállalatokat összegyűjtő listájára.

Új technológiát is bemutattunk a vállalattól, mégpedig az optikai adatátvitellel kapcsolatban. Ezen a téren a 400 Gbps-os sebesség nem számít olyan letaglózónak, sokkal nagyobb tempót is összehoztak már, ám a Fuijitsu megoldásában az a különleges, hogy nem valami drága, kísérleti technikát, hanem a ma üzemben lévő, lassabb, 100-200 Gbps-os infrastruktúra mára viszonylag olcsón kivitelezhető komponenseit használták egy ügyes kódolási kiegészítéssel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!