Hirdetés

Utolsó Windows, orosz processzor, cuki drón

DDR4- és SoC-özön, orosz proci, UHD Blu-ray

Nagyon úgy tűnik, hogy behúzták a féket a vállalatok az elmúlt napokban, ugyanis jól láthatóan lecsökkentek a termékbejelentések, és az innen-onnan még csepegő információkból egyértelműen arra lehet következtetni, hogy a két hét múlva kezdődő Computexig ez a visszafogottság lesz a jellemző. Azt viszont biztosra vehetjük az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hogy a vállalatok megpróbálnak majd egymásra licitálni az elsőség terén, így már május végén megindulhat a termékcunami.

Hirdetés

Szerencsére voltak, akik a héten sem pihentek, így például a memóriagyárosok, köztük élen a HyperX-szel, a Corsairrel és a G.Skill-lel, amelyek mindegyike DDR4 típusú RAM modulokkal állt elő. A Kingston részeként működő HyperX a jól ismert Predator sorozat legerősebb verziójának 128 GB-os szettjét mutatta be, míg a Corsair szintén a 128 GB-os kapacitásra gyúrt a Dominator Platinum és Vengeance LPX sorozattal. A G.Skill ezzel szemben az órajel masszív növelésére fektette a hangsúlyt a Ripjaws 4 csomag esetében.

A SoC-tervezők és -gyártók sem lógatták a lábukat. Az ígéretes, tízmagos MediaTek Helio X20 kapcsán újabb információk érkeztek, ezzel pedig kiderült az új rendszerchip minden titka, és letisztázódott az is, hogy a vállalat ezzel a fejlesztéssel megérkezett a felsőházba. Ez utóbbi jobbára olyan ismert gyártók játszótere volt eddig, mint a Qualcomm, ahol most is elvégezték a házi feladatukat. Ebből fakadóan nem éri őket felkészületlenül a MediaTek újdonsága, hiszen készülnek a saját tízmagos SoC-ukkal, a Snapdragon 818-cal, ami szintén nagyon komoly rendszerchipnek ígérkezik.

Ezen fejlesztések végeredményei minden bizonnyal nem lesznek olcsóak, nem úgy, mint az Allwinner A64 SoC, ami a már-már arcátlanul olcsó kategóriát célozza meg. Nincs is jobb példa az Allwinner kedvező árára, mint a C.H.I.P névre keresztelt aprócska tenyérszámítógép, ami a Raspberry Pi-hez hasonló koncepcióval rukkolt elő, de annál jóval olcsóbb kiszerelésben, és természetesen az Allwinner SoC-jára alapozva, aminek hála a hardvercsomag ára mindössze 9 dollárról indul.

Természetesen nem telhet el hét Windows 10 nélkül, amivel kapcsolatosan most kiderült, hogy az operációs rendszerből az egységesítés ellenére is számos verziót tervez a Microsoft. Az a Microsoft, amelyről most kiderült, hogy nem csak az Xbox felhasználói fiókokat tudja letiltani, hanem akár magát az Xbox One konzolt is képes inaktiválni (és később újra aktiválni), amit egyfajta szankcionálásként használhatnak. Az Xbox One kapcsán a héten az is szóba került, hogy hamarosan érkezik belőle 1 TB-os kiadás is.

CPU és GPU terén meglehetősen vegyes volt a heti felhozatal, és többnyire itt is infómorzsákat sikerült csak elcsípnünk. Például az Intel Skylake-U kapcsán, amiről kiderült, hogy a lapka méretéhez képest is hatalmas területet fog elfoglalni benne a IGP. De amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy az oroszországi MCST nemrég kiadott saját fejlesztésű új, Elbrus utasításkészletű processzora már elfogadható mértékben tudja emulálni az x86-os környezetet, amivel értelemszerűen futtathatóvá válnak a processzoron az x86-os programok.

A saját fejlesztés nem a véletlen műve az oroszok részéről,: ezzel szeretnék a más országból származó processzorok biztonsági kockázatait kizárni. De nem csak a CPU-k veszélyesek, hanem az egyre okosabb GPU-k is jó táptalajként szolgálnak a különböző rosszindulatú szoftverek számára. És ha már GPU, akkor említsük meg az NVIDIA Pascalt, ami az első virtuális valósághoz tervezett architektúra lehet a zöldektől.

Szórakoztatóelektronikai vizeken a héten újból előkerült az Ultra HD felbontású Blu-ray, aminek érkezése kapcsán már többször is írtunk, most azonban kiderült az is, hogy miként fog kinézni a szabvány logója, illetve körvonalazódik már a lemezek és a lejátszók ára is. Ezenkívül beszámoltunk arról is, hogy az LG tavalyi, WebOS-t futtató okostévéi a tulajdonosok nagy örömére megkapják az idei WebOS 2.0-t, ám az kérdéses, hogy minden funkció kihasználható lesz-e ezeken a modelleken.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt