Fejcserés támadás: gyártói szabadság 3D-ben nyomtatva

Az Ultimaker 2+ nálunk töltött néhány napot, mi pedig kinyomtattunk mindent, ami csak eszünkbe jutott.

Hardver

Az Ultimakernek „csak annyi dolga maradt”, hogy felkarolja az ötletet és utólagos szerelgetés helyett eleve az Olsson Blockkal dobja piacra az új 3D nyomtatókat. A 0,4 mm-es fej mellé azóta csomagolnak 0,25, 0,6 és 0,8 mm-es szűkítőt is, a vásárlók legnagyobb örömére. Olsson megoldása viszont láncreakciót indított, katalizátorként hatott az Ultimaker mérnökeire: a hollandok újratervezték a fejegység hűtését, amit két halkabb, laposabb, indirekt levegőztető ventilátorral oldottak meg az Ultimaker 2+ és 2+ Extended gépeken. A közvetlen érintkezés helyett két irányból is hideg levegőt vezetni a nyomtatófej felé azért jó ötlet, mert így pontosabban irányítható, több lépcsőben szabályozható a hőmérséklet, tehát a nyomtatás minősége is javul mindössze ennyitől.


[+]

Sok kritika érte az Ultimaker korábbi gépeit a nyomtatószál behúzómechanikája miatt, az egyik leggyakoribb problémát az jelentette, hogy nem volt elég decens a továbbítórendszer, erőlködnie kellett. Még a kisebb anyaghibák, illetve a puhább anyagok önmagukban is gyakorta okoztak meghibásodást, ilyenkor a fogaskerék nem volt képes eljuttatni a fejhez a matériát. Ez olyan, mintha egyszerűen kifogyna a „tinta”, műanyag-utánpótlás nélkül pedig értelemszerűen nem tudott nyomtatni a masina. A gyártó a 2+ esetében is ragaszkodott a külső továbbítóegységhez, de teljesen újratervezett, erőteljes fogaskerékkel dobta piacra új gépét, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, ez olyannyira jól sikerült, hogy lényegesen puhább alapanyagok váltak használhatóvá, miközben kisebb erők kellenek a szálak mozgatásához. Ismét egy gonddal kevesebb tehát.


[+]

Az Ultimaker 2+ pontosan azokkal a méretekkel rendelkezik mint a 2-es modell, azaz 342x357x388 mm-es, három oldalról áttetsző akrilpolimer borítású dobozt kapott, ebben 223x223x205 mm-es a nyomtatási tér. A működési méret ennél nagyobb, figyelembe véve a gép fölött ívelő adagolóvezetéket (342x493x588 mm). Függőleges irányban mozgatható tálcájára 50-100 Celsius fok közé fűthető, kivehető üveglap került. A gép 11,3 kg-ot nyom a mérlegen, az Extended verzió pontosan egy kilóval nehezebb, cserébe 10 centivel magasabb, viszont ezt a növekedést egy az egyben megkapta a nyomtatótér.

A fúvókát, ahogy az elődöknél, ezeken a gépeken is 180 és 260 fok közé melegíthetjük, újdonság viszont a 35 Wattosra hízott melegítőpatron, aminek mindössze egy percre van szüksége a fej üzemi hőmérsékletre melegítéséhez. A tálcának viszont 3-4 is kelleni fog, tehát nem érdemes kapkodni. A cserélhető fúvókákkal szélesebb skálán mozoghatunk: 600 és 20 mikron közötti rétegvastagság választható (eddig 200 és 20 között lehetett állítani), a fej sebessége viszont nem változott, továbbra is nagyon gyors tud lenni: 30 és 300 mm/s közötti értékre állítható.


[+]

A 0,02 mm-es (20 mikronos) rétegvastagság hihetetlen minőségű modellek előállítását teszi lehetővé, viszont meglehetősen sokáig tart a művelet. Az Olsson Blocknak hála azonban a fejcsere nem tart tovább 2 percnél, a legnagyobb átmérőjű fúvókát használva, 0,6 mm-re (600 mikron) váltva 24mm/s gyártási sebesség érhető el.

A világítás erőssége és ideje változtatható
A világítás erőssége és ideje változtatható [+]

Még mindig hiányzik a vezeték nélküli vagy hálózati vezérlés lehetősége, maradt tehát az SD kártya (ebből egy 4 GB-os, próbamodelleket is tartalmazó példány jár a csomaghoz) és az USB kábelen történő, számítógépes felülvezérlés.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Már kapható a fát nyomtató toll

    Réz, vagy bronz is használható a 3Doodler PRO etetésére, persze csak műanyagötvözetben. Ettől még ez a legjobb szabadkezes nyomtató, amit eddig láttunk.

  • CraftBot 2, a magyar 3D printer

    Érintőképernyővel és Wi-Fi-vel támad a CraftUnique 400 000 forintos, idehaza készülő nyomtatója

Előzmények