Fejcserés támadás: gyártói szabadság 3D-ben nyomtatva

Az Ultimaker 2+ nálunk töltött néhány napot, mi pedig kinyomtattunk mindent, ami csak eszünkbe jutott.

Eredmények

Tesztalapnak a 3DBenchy 1:2 méretarányú hajómodelljét választottuk, a 0,4 mm-es fejjel mind a három gyári profil (gyors, normál és magas minőség) kapott egy esélyt, illetve a 0,6-os fúvókát a normál profillal küldtük harcba a felezett méretű kishajó megalkotására. Igyekeztünk mindent a gyári értékeken hagyni, de itt-ott kénytelenek voltunk belenyúlni az automata rendszerbe, leginkább azért, mert a normál és a magas minőség között szinte világított az egyenlőségjel, minimális különbséget akart eladni a szoftver.


[+]

A PLA szál befűzése és cseréje jól átgondoltnak tűnik (elsőre mindenképp), az Ultimaker 2+ menüjéből indítható feladat során először a fej melegszik fel, majd szükség szerint mind a két irányba képes az anyagot továbbítani, a felhasználónak csak a gép hátulján lévő adagolónyílásba kell helyezni a köteg végét. Ezek után minimum furcsa, hogy egyszerű anyageltávolításra nem kaptunk lehetőséget, ehhez a cserét kell kiválasztani, majd félúton megszakítani a műveletsort. Ahogy az is érthetetlen, miért felejti el a masina minden egyes tálcaállítást követően az egyedileg rögzített alapanyagsémákat, amikor a három gyári profil módosításait gond nélkül megjegyzi ilyenkor is.


[+]

Bár nem kifejezetten a PLA a legjobb választás néhány tárgy elkészítésére azok közül, melyekkel a gépet megbíztuk, azért gyártottunk fényképezőgéphez lencsesapkát, kávédarálóba alkatrészt, Vesa 75 és 100 felfogatási pontokkal rendelkező Raspberry Pi tokot, illetve fülbevalót és Star Trek mániás kollégánk kedvéért kommunikátort, illetve egy apró USS Enterprise is a nyomtatási sorba került. A csillaghajó azért fontos, mert mindenképp kellett hozzá olyan tartószerkezet, amelyet a végén el kell választani a kihűlt modelltől.

Ebben lelkesen segít a Cura, többféle opciót is kínálva. A dolog pozitív oldalához tartozik a rétegszintű nézet, ebben szintről szintre tekinthetjük át a leendőbeli alkotást. Sajnos az adhézióval akadtak problémáink a géppel történő ismerkedés elején, emiatt a nyomtatófej egy bizonyos magasságot követően egyszerűen arrébtolta a munkadarabot, majd dolgozott tovább a következő rétegeken, csak ekkor már az alapzat nélkül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Már kapható a fát nyomtató toll

    Réz, vagy bronz is használható a 3Doodler PRO etetésére, persze csak műanyagötvözetben. Ettől még ez a legjobb szabadkezes nyomtató, amit eddig láttunk.

  • CraftBot 2, a magyar 3D printer

    Érintőképernyővel és Wi-Fi-vel támad a CraftUnique 400 000 forintos, idehaza készülő nyomtatója

Előzmények