Új VGA-k, Balatonkép, nukleáris repülő

Balaton 7000 MP-en, isteni alaplap, AMD nyomulás

A héten közreadott, Balatonról készített, 7000 megapixeles fotót nézegetve lélekben már mi is a tónál lógatjuk a lábunkat vagy éppen a legújabb, kocka alakú GoPro HD Hero4 Session akciókamerával a szörfdeszkánkon szeljük a habokat, de mielőtt átadnánk magunkat a pihenésnek, nézzük meg, milyen fontos események és bejelentések történtek a mögöttünk hagyott napokban!

Legaktívabb az AMD volt, így velük kezdjünk a sort. Elsőként a megjelenített képkockák limitálására használható FRTC szolgáltatásról, illetve az azzal kompatibilis GCN kártyákkal kapcsolatban ment némi fejtegetés, de a szintén a héten megjelentett 15.7-es Catalyst meghajtó (ami már tartalmazza a szolgáltatást) rendet tett a fejekben, ugyanakkor számos újítása mellett sem lehetett szó nélkül elmenni.

Ezt követően a vállalat új HPC gyorsítója, a FirePro S9170 került előtérbe, amivel a vállalat saját magát, egészen pontosan az S9150-et előzte meg, így természetesen nem hagyhattuk ki, hogy alaposabban kivessézük a paramétereit. A felhasználók számára vélhetően a Radeon R9 Fury megjelenése izgalmasabb téma, főleg hogy ennek is tudjuk már a specifikációit és azt is, hogy mikor jelenik meg pontosan: hamarabb, mint gondolnánk!

Az NVIDIA sem volt teljesen eltűnve a héten, de ez köszönhető volt partnerének, a Colorfulnak is, ugyanis a kínai gyártó egy egészen morcos GTX 980 Ti-t mutatott be, amit saját recept szerint építettek meg. Közvetlenül a zöldek háza tájáról csupán egy hír érkezett, mégpedig a Tegra rendszerchip családra vonatkozóan, amiről megtudhattuk, hogy a vállalat a pingpong stratégia szerint kíván a jövőben fejleszteni.


[+]

A házimozi szerelmeseinek a Samsung, az LG és a Sony is hozott hírt a héten. A két koreai közül az első (a Samsung) a régebbi tévék tuningolására szolgáló új Evolution Kittel próbálja a figyelmet felhívni magára, ami most könnyen sikerülhet, ugyanis lényegi újításokat kínál néhány 2013-as és 2014-es készülékhez. A másik koreai vállalat, az LG természetesen OLED-del próbált megint robbantani, méghozzá két új 55"-es készülékkel. A Sony a szemünk helyett inkább a fülünket kényeztetné legújabb 5.1-es soundbarjával, ami most valóban 5.1-es, ugyanis külön, vezeték nélküli hátsó hangszórókat is pakoltak mellé, így egyfajta hibridet alkot a HT-RT5.

Ugyanez a hármas teljesen más területen is felbukkant a heti felhozatalban. A Samsung újabb 3D V-NAND chipes SSD-ket dobott piacra a 850-es családban, ám ezúttal 2 TB-os tárkapacitással, megduplázva ezzel az eddigi maximumot. Az LG nem szakadt el a kijelzőktől, mert nem csak tévé és OLED, hanem hagyományos TFT-fronton is hozott újítást, méghozzá egy érintős notebookkijelző-megoldást, mellyel csökkenhet ezeknek a paneleknek a vastagsága, tömege és a tükröződés mértéke is. Ami a Sony-t illeti, a tesztelőzk kezébe került a kissé ráncfelvarrott, CUH-1200 jelzésű PlayStation 4, így végre kiderült, hogy miért könnyebb és mitől fogyaszt kevesebbet, mit a korábbi modell.

Végezetül három érdekesség vegyesen. A Logitech bejelentette, hogy márkanevet változtat, pontosabban a cég neve váltotlanul Logitech lesz, de az általuk piacra dobott termékekre új név és embléma kerül. A főként chipgyártásra szakosodott, főként belépőszintű termékeiről ismert Realtek is hallatott magáról: ezúttal egy eddiginél komolyabb Gigabit Ethernet vezérlőről adott hírt. AQ Dragon nevű újítás kifejezetten a játékosoknak készül, és a Qualcomm Killer családjával kíván konkurálni.

A végére hagytuk az egészen extrém elnevezésű, MSI X99A Godlike Gaming alaplapot, ami sokszínűségével és felszereltségével kíván a játékosok kedvében járni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!