Bemutató: az Ubuntu 11.04 újdonságai

További újdonságok

Az Ubuntu felhasználóinak egy igen jelentős része a professzionális felhasználók köréből kerül ki: fejlesztők, rendszergazdák, a számítógépet különösen aktívan használók. Ráadásul a rendszer nyílt fejlesztéséből adódóan e felhasználók igényeinek kielégítése is rendkívül fontos, hiszen rengeteg fejlesztés, dokumentáció, illetve maga a honosítás is a számítógépet rendkívül aktívan használó közösségből érkezik. Ezért az új felület kialakításakor arra törekedtek, hogy a kezdők mellett e réteg igényeinek is maximálisan megfeleljenek. Márpedig egy rutinos felhasználó semmit sem szeret annyira, mint a jó billentyűkombinációkat. A Unity fejlesztésekor ezért különösen nagy hangsúlyt kapott ez a terület: billentyűkombinációval közvetlenül indíthatók és érhetők el a panelen rögzített, valamint a futó alkalmazások, megjeleníthetjük az összes nyitott ablakot vagy éppen a munkaterület-váltót, és pár billentyű lenyomásával indíthatunk el egy tetszőleges alkalmazást. A Unity az ilyen funkciók elérésére a legtöbb billentyűzeten Windows-logóval ellátott, linuxos terminológiával élve Super billentyű és egy másik gomb kombinációját használja.

Hirdetés

Az indítópanelen lévő ikonokat a Super (vagyis a Windows-gomb) és egy számbillentyű kombinációjával is elérhetjük: értelemszerűen az elsőt a Super+1, a másodikat a Super+2, a tizediket a Super+0 gombok lenyomásával. Ez nemcsak alkalmazások indítására, hanem a már futó programok közötti váltásra is használható, így pedig villámgyorsan válthatunk két tetszőleges futó alkalmazás között anélkül, hogy felemelnénk a kezünket a billentyűzetről. Ha egy olyan programot szeretnénk használni, amit még nem rögzítettünk az indítón, egyszerűen nyomjuk le röviden a Super gombot, kezdjük el gépelni az alkalmazás nevét, majd nyomjuk le az Entert, így egyetlen kattintás nélkül, azonnal elindul. Ha szeretnénk áttekintést kapni az összes alkalmazás minden nyitott ablakáról, csak nyomjuk le a Super+w billentyűket. Ezek azok az apró trükkök, amelyek igazán hatékonnyá teszik az új felületet értő kezekben.


Katt a galériához!

Bár az Ubuntu 11.04 legjelentősebb újdonsága egyértelműen az új felhasználói felület, a Unity megjelenése, más fejlesztések is történtek ebben a kiadásban. Az alkalmazások telepítésére és eltávolítására szolgáló Szoftverközpontban a felhasználók pontozhatják a programokat, és akár szöveges értékelést is fűzhetnek hozzájuk, ezzel megkönnyítve a többiek számára a választást. Az Ubuntu beépített fájl- és adatszinkronizációs megoldása, az Ubuntu One lehetővé teszi, hogy tetszőleges mappák tartalmát szinkronizáljuk a gépeink között, azokat megosszuk más Ubuntu-felhasználókkal, vagy egy fájlt bárki számára elérhetővé tegyünk egy publikus link segítségével. Az új kiadásban az Ubuntu One áttekinthetőbb, érthetőbb beállítófelületet kapott, és a rendszer az indítópanelen megjelenő ikonra rakott kis folyamatjelzővel, valamint a képernyő bal felső sarkában szövegbuborékban megjelenő üzenetek segítségével folyamatosan tájékoztat minket arról, hogy éppen mit csinál. A korábban használt Rhythmbox zenelejátszót az új kiadásban a rendkívül népszerű, nagy tudású és szép felületű Banshee váltotta. Természetesen a Szoftverközpontból továbbra is elérhető a Rhythmbox azok számára, akik ragaszkodnak hozzá.

A 11.04-es kiadás az Ubuntu történetének eddigi legjelentősebb változását hozó kiadása: a teljesen új, önállóan fejlesztett felület bevezetése rendkívül nagy, és ebből adódóan meglehetősen kockázatos lépés volt. A rendszer fejlesztését finanszírozó vállalat, a Canonical ezért semmit nem bízott a véletlenre: a fejlesztés során több, felhasználói felületek tervezésével foglalkozó szakembert is alkalmaztak, és menet közben folyamatosan végeztek teszteket laikus felhasználókon, ellenőrzött körülmények között, az így szerzett tapasztalatok és visszajelzések alapján folyamatosan finomítottak a felület felépítésén és működésén. Bár az átállást megkönnyítendő ebben a kiadásban még elérhető bejelentkezésnél a korábban használt, klasszikus felület is, érdemes váltani az újra, hiszen a fejlesztők remek munkát végeztek az elmúlt fél évben, és egy rendkívül hatékonyan használható, kényelmes felületet sikerült kialakítaniuk.

Torma László (toros)
Ubuntu-tag, a Mogorva mormota blog gazdája

Azóta történt

  • A Unity fejlődése

    Az Ubuntu új felhasználói felületének történetét mutatja be a Mogorva mormota.

  • Ubuntu-tervek

    Véget ért az Ubuntu-fejlesztők konferenciája Budapesten. Beszámoló a Mogorva mormotától.

  • Hardcore Ubuntu-userek társasága

    A Canonical nem feledkezett meg a kemény magról sem, számít az ő véleményükre is.

  • Megjelent a Fedora 15

    Az is kiderült, hogy a következő kiadás Jules Verne után a Verne kódnevet kapta.

Előzmények