Hirdetés

Txtr Beagle 5: belépőnek is kevés

Üzemidő, ár, összegzés

A költséghatékonyság jegyében a Txtr Beagle 5 tehát nem tartalmaz akkumulátort, de a két mikro ceruzaelemmel a leírás szerint egy évig is bírhatja, ez természetesen nagyban függ olvasási szokásainktól, illetve a Bluetooth átvitel gyakoriságától. Reálisan inkább 10-15 könyv olvasására lehet elég ennyi energia.

Egy Kindle Paperwhite mellett - azért kicsit szőrösek azok a betűk
Egy Kindle Paperwhite mellett - azért kicsit szőrösek azok a betűk

A Telekom az eredeti tervek szerint 9,9 euróért kívánta piacra dobni a Beagle-t, ami ezzel a 3 ezer forintos árral nagy sikert arathatott volna a kompromisszumok ellenére, melyeket megkövetel. A Magyar Telekom kínálatában előfizetés és hűségnyilatkozat nélkül 19 920 forintért kapható jelenleg, illetve a webshopról rendelve 17 928 forintba kerül a készülék. Ennyi pénzért már teljes értékű e-book olvasót is kapni, melyek jórészt memóriakártyával is bővíthetőek, és okostelefonos alkalmazás nélkül is használhatóak. Sőt, 20 ezer forintért már a Pocket Book Mini 515 is elérhető, melyben beépített Wi-fi is található. Az árban egyező versenytársak többsége a PDF és az ePub mellett a DJVU, TXT, DOC, RTF, illetve HTML formátumokat is támogatják, lényegesen több lehetőséget biztosítva. A Beagle árához képest nem sokkal több pénzért pedig már Kindle is beszerezhető.

Hirdetés

A jelenlegi árral a Telekom könyvolvasója nem versenyképes, hiába a végletekig leegyszerűsített menürendszer, amikor a versenytársak termékeit sem tart 10 percnél tovább megismernie még az idősebb korosztálynak sem. Az pedig, hogy a betűméret váltásához is újra fel kell tölteni az egész könyvet az olvasóra, amellett hogy feleslegesesen bonyolítja a helyzetet, az olcsó könyvolvasó imidzsét is rombolja, hiszen önállóan gyakorlatilag nem használható.

Ami tetszett:

+ kompakt méret
+ színes hátlap
+ jó fogást biztosító hengeres elemtartó

Ami nem tetszett:

- kizárólag Android vagy iOS rendszerrel feltölthető olvasnivaló
- a saját tartalmak (minimum) három lépésben tölthetők fel
- az inverz mód hiánya
- az ára

A tesztelt Txtr Beagle 5-öt a Magyar Telekom Nyrt. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

  • Most még kis probléma: a könyvtorrent

    A digitális könyvek megszerzésére koránt sincs akkora igény – egyelőre –, mint a menő filmekére. Ám itt is jelentős mértékben tapasztalható a torrentezés mint beszerzési forrás.

  • Stabilan nő az e-könyv-olvasók piaca

    Tavaly Európában közel 40 százalékkal nőtt az e-könyv-olvasók piaca, az idei trendek középpontjában a felhőalapú szolgáltatások és a felhasználói élményt növelő alkalmazások fejlesztései állnak.

Előzmények